*Özgür Kadın Kongresi üyeleri Kadınlar, Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da Kenya’da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümü nedeniyle kitlesel basın açıklaması yaptı. HDP Batman Milletvekillerinin aralarında bulunduğu kadın grubun yürüyüşüne polis izin vermedi. Cadde de oturan kadınları, polis kaldırdı.

*Cumhuriyet caddesinde oturan HDP Milletvekilleri ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, “İnsanları biz mi öfkelendiriyoruz? Siz mi demokrasiyi bize öğreteceksiniz. Bu mu diyaloğ?” dedi.

“YÜRÜYÜŞÜMÜZÜ ENGELLEMEYİN”

Kısa adı KJA olan Özgür Kadın Kongresi (Kongra Jınen Azad) Komisyonunun 15 Şubat 1999’da Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilişinin yıldönümünde düzenlediği kitlesel basın açıklaması gerilimli başladı, olaysız bitti. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Saadet Becerikli, HDP İl Eşbaşkanı Rojda Sürücü, DBP İl Eşbaşkanı Nurten Üzümcü ile Barış Annelerinin aralarında bulunduğu bir grup kadın, Belediye Sarayı önünden 100 metre mesafedeki Basın kavşağına yürümek istedi. Çevik Kuvvet ekiplerinin önlem aldığı Cumhuriyet caddesinde HDP Milletvekilleri ile Emniyet Müdürlüğü yetkilileri arasında tartışma çıktı. HDP Milletvekili Saadet Becerikli, polisin barikat kurmasına anlam veremediğini belirterek, “Cizre’de cenazesi teşhir edilen bir kadın için Barış Analarının öfkesi var. Neden yürüyüşümüzü engelliyorsunuz?” dedi.



“DEMOKRASİYİ BİZE ÖĞRETEMEZSİNİZ”

Beraberinde Milletvekili Saadet Becerikli ile birlikte Emniyet yetkililerine yürüyüş için izin verilmesini isteyen Başaran, şöyle konuştu: “Hangi hukuktan söz ediyorsunuz. Hukuk mu kaldı? Bakın, Cizre’deki o kadının cenazesi çıplak şekilde teşhir edildi. Buradaki tüm kadınlar öfke içerisinde. İki adım yürüyüş için buna gerek yok. Siz mi demokrasiyi bize öğreteceksiniz. Diyalog bu mu? Yaptığınız tek şey bizi engellemek.”



“KİM SUÇLUYŞSA CEZASINI ÇEKER”

Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü İbrahim Ulutaş’ın, “Burası bir hukuk devletidir. Cenazenin teşhirinde bir hata varsa hukuk önünde kim suçluysa, cezasını çeker ama siz şu anda hukuksuzluk yapıyorsunuz” sözleri üzerine bir grup kadın Cumhuriyet caddesinde yolda oturdu. Polis, kadınları megafonla ikaz etti. Güvenlik Şube Amiri Akın Şahan, “Yolu trafiğe kapatmayın. Yaptığınız suç” diye uyarıda bulundu.



POLİS, KADINLARI KALDIRDI

Belediye Sarayı önünde Cumhuriyet caddesinde kısa süreli oturma eylemi yapan kadın grubu kaldıran polis ile bazı kadınlar arasında kısa süreli tartışma yaşandı. HDP Batman İl Eşbaşkanı Rojda Sürücü, güvenlik görevlilerinin kitlesel basın açıklamasını engellemesine anlam veremediğini belirterek, “Trafiği biz kapatmadık. Emniyet’in araçları güzergahı kilitledi. Bunlar doğru şeyler değil” dedi. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran’ın, açıklamasının ardından kadınlar dağıldı.

Editör: TE Bilişim