**Petrol İş Sendikası Batman Şubesinin 17. Olağan kongresine katılan Petrol-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk Yaşar, Türkiye Petrolleri ile Botaş’ta çalışan maaşlarının, taşeron ile müteahhit işçilerinin geride kaldığına dikkat çekti ve ekledi: “Amiral konumundaki petrol sektörlerine bu ücretler yakışmıyor.”

*TÜPRAŞ’a yeni ücret teklifinde bulunduklarına dikkat çeken Genel Başkan Yaşar, “Yüzde 11’lik artış ile enflasyon +4 puan talebinde bulunduk. Bakalım Tüpraş bu taleplerimize nasıl bakacak? Hep göreceğiz. Özellikle TP ve BOTAŞ’taki işçilerin ücret dengesizliği bizi düşündürüyor” dedi.

KONGREYE İLGİ
17. Olağan kongresine 16 Şube Başkanlarının yanı sıra Genel Merkez Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Mustafa Tekik, İndustri All Sendikası Genel Sekreteri Kemal Özkan, United Sendika Yöneticisi Simon Dublibinis, TOKİ Emekliler Derneği, Esnaf Odalar Birliği ile diğer STK temsilcilerinin de katıldığı kongre, Petrol-İş sendikası kongresi konferans salonunda yapıldı. Şehmus Kaygusuz ile Sertip Özdemir’in listelerinin yarıştığı kongrede açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Kaygusuz, petrolün küçüldüğü coğrafyada yanlış uygulamaların yapıldığına işaret etti. Yeniden Başkanlık görevini tazeleyen Şube Başkanı Kaygusuz, “En büyük gücümüz işçidir. İşçi olmadan sendika da olmaz. Biz işçiyle varız” diye konuştu.

“BATMAN PETROLÜN BAŞKENTİDİR”

Daha sonra kongrede söz alan Genel Başkan Ufuk Yaşar, ‘kara altın’ın başkenti Batman’da olmaktan keyif duyduğunu söyledi. Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batman, bizim için çok önemli bir şehir. Petrolün bulunduğu önemli bir coğrafyada bulunmaktan mutluyuz ama maalesef uğruna savaşlar verilen bu ‘kara altın’ için ise keyif alınmıyor dünyadan. 40 bin üyeye yürüyen sendikayız. 8 aydır grevlerdeyiz. İşyerlerinde eylemlerindeyiz. Batman Şubesiyle birlikte Türkiye Petrolleri’nin küçülmemesi için verdiğimiz mücadele küçümsenmemelidir. Bu mücadeleyi daha da büyütmeliyiz. Türkiye Petrolleri’nin küçülmemesi için de Petrol-İş üzerine düşeni yapmıştır, yapmaya da devam edecektir.”

“TPIC’İ KONUŞAN YOK”

Genel Başkan Yaşar, şöyle devam etti: “Türkiye Petrolleri’nin küçülmesine izin vermedik. Petrol İş dinamikleri ile bu kuruma sahip çıkmasını bildi. Daha önce TPIC gündemdeydi. Ancak şimdilerde TPIC’i konuşan yok. Var olmak için de etkin mücadelelerimizi sürdürüyoruz. Toplu sözleşme görüşmelerindeki protokolde kırmızı çizgimizi anlattık. Kiralık işçiyi sözleşmeye almadık. Bizim düzeyde ne grev ne de eylem yapan sendika var. Tüpraş’ta 11 kez sözleşme yapanlardanım. Kocaeli’nde çalıştım. Yeni sözleşme için de işverene sunduğumuz teklife dikkat çektik. İlk yıl için yüzde 11, ikinci yıl için de enflasyon +4 puan. Yine farklı taleplerimizi işverene sunduk. Bakalım Tüpraş bu teklifimize ne diyecek? Biz kazanılmış haklarımızı kaybetmekten yana değiliz.”

“BU MAAŞ TP VE BOTAŞ’A YAKIŞMIYOR”
Türkiye Petrolleri ile Botaş’ta çalışanları asgari ücretin biraz üstünde maaş aldığını da kaydeden Genel Başkan Yaşar; “Bu ücretler gerçekten petrolün amiral sektörleri olan Türkiye Petrolleri ile Botaş’a yakışmıyor. Bu kurumlarda çalışan bireylerimiz neredeyse asgari ücret düzeyinde maaş alıyor. Hatta taşeron ve müteahhit işçilerinin altında maaş alan Türkiye Petrolleri ile Botaş’taki üyelerimizin ücret dengesizliğini her platformda dile getiriyoruz. Sözleşmede mutlaka skala düzenlemesinin gerekli olduğunu hatırlatıyoruz” dedi.

KONGRENİN SÜRPRİZ KONUKLARI
Petrol İş kongresine katılan İndustri All Sendikası Genel Sekreteri Kemal Özkan, uzun süredir gelmek istediği Batman’da petrol emekçilerinin kongresine katılmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Önümüzdeki aylarda Batman’da eğitim amaçlı seminer de düzenlemek istediklerini kaydeden Özkan; “Dünya genelinde sendikamızın 50 milyon üyesi var. İlk kez geldiğim Batman’dan etkilendim. Yıllardır Petrol-İş’le et-tırnak olduk. Bu sendika kendi evim gibi. Petrol İş’le gurur duyuyorum. Geçirdiğimiz günler işçiler için zor günlerdir. Dünyada 3 milyara yakın işçi var. Her yerde benzeri sorunlar var” dedi.


İNGİLTERE’DEN KONGREYE KATILDI
Daha sonra söz alan ve kongreye İngiltere’den katılan United Sendika Yöneticisi Simon Dublibinis, üç kezdir bölgeye geldiğini söyledi. İngiltere’de 1 milyon 400 bin sendikalı üyelerinin olduğunu hatırlatan Simon Dublibinis, “Üyelerimizden 25 bini petrol işçisidir. Petrol işçilerini önemsiyoruz. Sendikalar her zaman bulutların üstünde bir şey değil. Sendika, sizler ve bizleriz. Sizde de Shell ve BP var. Mücadele alanımız aşağı, yukarı aynı. Uluslararası dayanışmaya daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim