**Türkiye Petrolleri’nin küçülmemesi için yarım gün süreyle işi bırakan petrol emekçileri, Bölge Müdürlüğü binası önünde toplandı. TP Bölge Müdürlüğü kapısına kadar yürüyen çalışanlar, ‘TP, halkındır küçültülemez’, ‘Besim’sel dönüşüm programına hayır’, ‘Başarı TP’yi büyüktmektir, küçültmek değil’ yazılı pankartları açtı.

**Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz, Türkiye Petrollerine sahip çıktıklarını belirterek; “Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı parçalanan Türkiye Petrolleri küçültülecek ve bu kez kendisi özelleştirmeye hazır hale getirmiş olacaktır. Bu yanlıştan derhal dönülmelidir” dedi.

TP’DE YARIM GÜNLÜK EYLEM
Türkiye Petrolleri’nin küçülmesine karşı Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi’nde 1500’ü aşkın işçi, yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı. Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü önünde toplanan petrol emekçileri, mesainin ilk gününde ünitelerde iş bıraktı. Türkiye Petrolleri Bölge Müdürlüğü binasında bir araya gelen petrol emekçilerine seslenen Petrol-İş Sendikası Şube Başkanı Şehmus Kaygusuz; “Ülkemizde üretilen petrolün yüzde 75’ini tek başına üreten, ekonomiye önemli bir katkı yapan, faaliyet gösterdiği bölgelerde istihdam yaratan Türkiye Petrollerine büyük bir darbe vurmaya hazırlanıyor. Türkiye Petrollerinin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlüklerinin bünyesindeki sahalar ile Ankara Genel Müdürlükte sondaj, workover, sismik deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verilmek isteniliyor. Türkiye Petrolleri yönetimi bu işleri artık kurum dışında ve proje bazlı olarak götürmeyi planlıyor” dedi.



TAŞERONLAŞMA HAMLESİ
‘TP, halkındır küçültülemez’, ‘Besim’sel dönüşüm programına hayır’, ‘Başarı TP’yi büyüktmektir, küçültmek değil’ yazılı pankartlarının açıldığı eylemde konuşan Şube Başkanı Kaygusuz, şöyle devam etti; “Hükümetin aksi yönlü söylemlerine karşı bu uygulama kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaşma hamlesine gelecektir. Tüm dünyada ülkeler kendi ulusal petrol şirketlerini güçlendirmeye ve büyütmeye çalışırken, kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri zayıflatılmaktadır. Kamu niteliği olmayan TPİC bünyesinde proje bazlı gördürülecek bu işlerle, güvencesiz ve geçici çalışma yaygınlaştırılacaktır. Yıllardır özelleştirme politikalarıyla entegre yapısı parçalanan Türkiye Petrolleri küçültülecek ve bu kez kendisi özelleştirmeye hazır hale getirmiş olacaktır. TP yönetimini uyarıyoruz; bu yanlıştan derhal dönülmelidir.”




TÜRKİYE PETROLLERİ KÜÇÜLTÜLMEMELİ
Petrol-İş Şube Başkanı Kaygusuz, şöyle konuştu; “Geçmişte Türkiye Petrolleri bünyesinden koparılan kuruluşlar bir bir özelleştirilmiş. Türkiye Petrolleri kolsuz-kanatsız bırakılmıştır. Türkiye Petrollerinin mevcut yapısı mutlaka korunmalı, devredilmek istenen faaliyetler kurum bünyesinde bırakılmalıdır. Halen BOTAŞ çatısı altındaki yurt dışı menşeli TPİC, gerekli görülürse Türkiye Petrolleri çatısı altında bir Daire Başkanlığı haline getirilmelidir. Türkiye’nin 78 milyonluk halkıyla, petrolüne ve ulusal petrol kuruluşumuza sahip çıkacağına inancımız tamdır. Petrol-İş üyesi işçiler, ülkemizin kıt kaynaklarıyla ve yıllardır bin bir emekle bugünlere getirilen Türkiye Petrollerine sahip çıkacak, gece-gündüz demeden bu yanlışı başta bu faaliyetlerin yürütüldüğü bölgelerde yaşayan halk olmak üzere tüm Türkiye’ye anlatacaktır. Petrol emekçileri, eylemlerine tüm kararlılığıyla devam edecek.” (Reşat Yiğiz)



Editör: TE Bilişim