**Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, petrol şirketlerinin Batman, Diyarbakır, Adıyaman ve Şırnak’ta 40’a yakın petrol kuyusunun duruşa geçeceğini belirtti.

 

*Başkan Tekik,  “Çözüm süreciyle birlikte son bir yılda petrol üretiminin ikiye katlandığı bölgede petrol varilinin düşüşü her şeyi alt-üst etti. Günde ortalama 30 ila 40 bin varil arasındaki petrol üretimi yarı yarıya düşecek. Yerli petrol büyük darbe alır” dedi.
“PETROL ÜRETİMİ DÜŞÜŞE GEÇER”
Bölgede petrol aramalarını sürdüren TPAO başta olmak üzere TPİC, Güney Yıldızı, Aladdin Middle East ve Trans Atlantic şirketleri, petrol varilinin 100’den 50 dolara düşmesiyle petrol kuyularının bir bölümünü kapatmaya gidiyor. Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi, TPİC’de çalışan 800 işçinin işini kaybetme endişesi yaşandığına dikkat çekti. Yılda ortalama 30 ila 35 kuyu açan TPİC, Batman, Adıyaman, Diyarbakır ve Şırnak’taki bazı petrol kuyularının kapatmaya gittiğini belirten Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik; “TPAO’ya kuyu açan Güney Yıldızı, Aladdin Middle East şirketleri, sondaj çalışmalarını yaptığı bazı bölgelerden çekilme kararını aldı” diye konuştu.

PETROL İŞÇİLERİ ÇIKARILIYOR

Tekik, şöyle devam etti; “Trans Atlantic şirketi de 100’e yakın işçisinin iş akitini fesh etti. TPİC, sadece Batı Raman ve Raman’da yılda ortalama 15 sondaj kuyusu kazıyordu. Bölgede günlük üretim 30-40 bin varil arasındaydı. 31 Aralık 2014 tarihinden sonra petrol şirketleri sondaj arama çalışmalarını dondurdu. Günlük üretimde ciddi bir düşüş olacak. Çözüm süreciyle birlikte bölgede petrol aramalarına yönelen şirketler bir an da çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı. Bu da tamamen petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor.”

Editör: TE Bilişim