**Batman’da ekili olan sağanak, sele neden oldu. Yüzlerce dönüm ekili araziyi ve Batman çayı kıyısındaki alanı su bastı. Hububat ekicilerinin hasarı büyük. Çiftçiler Ziraat Odası’na dilekçe verip hasarlarının DSİ tarafından karşılanmasını istiyor. Dereler ise 30 yıldan sonra coştu.

SAĞANAK SELE DÖNÜŞTÜRDÜ
Batman’da Pazar günü etkili olan sağanak, yer yer sele neden oldu. Yüzlerce dönüm ekili araziyi ve bazı yerleşim birimlerini su bastı. Batman çayı kıyısındaki domates, mısır ve mercimek ekili alanlarda da hasar büyük. Sağanak, pazar akşamı Batman’ın çevresinde etkili oldu. Dönümlerce ekili alan su altında kaldı. Akşam saatlerinde etkisini gösteren sağanak, kısa sürede sele ve su baskınlarına neden oldu. Sel nedeniyle Batman çayı kıyısı ekili alanlar ile Balpınar beldesindeki seralar su altında kaldı.

KÖYLÜLER, MENFEZLERİ AÇTI
Batman’ın Dövecik (Malagır) köyünde 50 dönümlük domates tarlası sel suları altında kalan Aydın Turan ve Ferit Erge, Batman çayına akan menfezin tıkanması yüzünden ekili alanlarda hasar oluştuğunu söylediler. DSİ Batman Şubesi’nden aşırı yağışlardan tıkanan menfezlerin açılması için çalışma yapılmasını beklediklerini belirten Turan  ve Erge: “Aşırı yağışlar ürünümüze ciddi hasar verdi. Eğer menfezler açık olsaydı, hasarın boyutu bu düzeyde olmazdı. Zararımızın DSİ tarafında karşılanmasını istiyoruz” dediler.

OVA, GÖLE DÖNÜŞTÜ
Batman ovası iki haftadır süren yağışlar sonucu göl manzarasını andırıyor. Sağanak yağış etkisinde kalan Batman ovasında çoğu buğday ekili alanlar su altında kaldı. Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, son yağışların çiftçilerin ektiği ürünlerin çoğuna zarar verdiğini ifade etti. Doğan, şöyle devam etti: “Ekili arazilerin çoğu su altında. Oymataş köyünde 500 dönümlük alan su altında kaldı. Çoğu mısır ve buğday olan ekili alanlarda hasar büyük. Çiftçi, DSİ’nin zararlarının karşılaması için bize dilekçeyle başvuruyor.”

BATMAN ÇAYI KIYISI TAŞTI
Batman çayı kıyısındaki Doluca (Merina) ile Yaylıca köyüne bağlı Şerbetli mezrasında da dönümlerce ekili arazi su altında kaldı. DSİ’nin Karayolu için yaptığı beton bentlerin daha önce yıkıldığını belirten Şerbetli mezrası sakinlerinden Abdurrahman Özdemir, şunları kaydetti: “İki yıldır beton bentler henüz yapılmadı. Batman-Kozluk yolunun bir bölümü su tehdidi altında. Mercimek, mısır ve buğday tamamen çürüdü. Batman çayı kıyısındaki ekili alanlardaki hasarın DSİ tarafından karşılaması gerekiyor. Çünkü Batman çayı yatağında sel sularının taşımasıyla yüzlerce dönüm ekili alan zarar gördü.”

DERELER COŞTU
Son yağışlar Batman ovasındaki dereleri coşturdu. Yıllar önce gürül gürül akan derelerin uzun bir aradan sonra aşırı yağışlarla birlikte adeta coştuğunu söyleyen Batman-Kozluk karayolundaki Selamet mezrası sakinleri: “Mezramızın dibinde akan dere, son yağışlardan sonra ilk kez gürül gürül aktığına tanık oluyoruz. Sağanak yağışlar derelerin gürül gürül akmasına yol açtı. Uzun süredir dereler kurumuştu. Şimdilerde gürül gürül akan derelerin böyle coşmasına tanık oluyoruz. Bu yıl ova beklenilenin üzerinde yağış aldı” dediler. (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim