*Yaz ve güz aylarında yurtdışında bulunan gurbetçiler, topraklarında özlem gideriyor. Yılın ilk 10 ayında Batman'da kaldıkları süre zarfında yaptıkları alışverişlerle ekonomiye büyük hareketlilik kazandırdı.

*Batman-Beşirili gurbetçiler, bulundukları ülkelerden memleketlerine akın etmesi, esnafların da yüzünü güldürdü. Son bir ayda 3 cenazeyi topraklarında defneden gurbetçiler: “Büyüklerimizin vasiyetini yerine getiriyoruz” diyorlar.

4000 GURBETÇİ GELDİ
Son bir ayda Batman'a gelen gurbetçilerin sayısı 4000’i buldu. Gurbetçilerin geliş nedeni olarak 'Akraba ziyareti', 'Gezi', 'sağlık ve tıbbi’, aile fertlerinin cenazeleri köylerinde defnetme ve diğer nedenler geliyor. Her yıl ilkbahar’dan itibaren yaz ve sonbahar döneminde de yakınlarını ziyaret etmek için yurtdışından gelen çok sayıda gurbetçinin geldiği Batman'da ekonomiye de büyük katkı sağlıyor. Batman'ın otel işletmecilerinden Nevzat Çelik, bu yıl çok sayıda gurbetçinin Batman'a geldiğini, bazı gurbetçilerinde yıllar önce terk ettikleri köylerine aile fertlerinin gençlerini de kültür gezisine getirdiklerini ifade etti. Otel işletmecisi Çelik: "Bu trend daha da arttı. Önceki yıllarda daha çok memleket ziyaret yapan gurbetçilerin son yıllarda tatil alışkanlıkları gelişti. Gurbetçiler eskiye oranla tatillerini Antalya, İzmir ve diğer batı illeri yerine artık memleketine duyduğu özlem için buraya geliyor" dedi. Çelik, Otel rezervasyonlarından yüzde 30'unun yurtdışında yaşayan gurbetçilerden oluştuğunu belirtti.

KUYUMCULAR: “GURBETÇİLERİN KATKISI BÜYÜK”
Batman Kuyumcular Deneği Başkanı Şehmus Kaplan, son bir yılda Almanya'daki gurbetçilerin gelmesiyle sektörün hareketli günler yaşadığını ifade etti. Kaplan, şöyle devam etti: "Gurbetçilerin ekonomiye katkısı yadsınamayacak kadar çok. Kuyumcular başta olmak üzere diğer esnaf kesiminde de hareketlilik var. Gurbetçilerden bazıları yatırım amaçlı altın alıyor. Yabancı konuklar döviz bırakıyor. Geldikleri zaman her sektöre faydaları dokunuyor. Çarşı-pazar bütün sektör hareketleniyor. Oğullarını evlendirenler, buradan altın alıyor. Düğün alışverişlerini buradan yapıyorlar. Biz de gurbetçi kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz."

ODALAR BİRLİĞİ: “ESNAFIN YÜZÜ GÜLÜYOR”
Esnaf Odaları Birliği Başkanı Salih Kaplan, gurbetçilerin Batman piyasasına hareketlilik kazandırdığına işaret etti. Kaplan şunları kaydetti: “Esnafımızın yüzü gülüyor. Onları en iyi şekilde ağırlıyoruz. İnşaat sektörü de onların sayesinde hareketli günler geçiriyor. Sağlıklı gitmelerini istiyoruz. Her yıl gelirken beraberlerinde çocuklarını da getirmelerini bekliyoruz. Buranın örf ve adetlerini yeni nesil unutmasın istiyoruz. Buradan yıllar önce Almanya'ya giden Beşiri'nin köylüleri memleket özlemiyle Avrupa'dan buraya geliyor. Bazı kamu kurumlarımızın da onlara tolerans tanımalarını istiyoruz.”

ERKİŞ: “EKONİMİYE CİDDİ KATKI SAĞLANIYOR”
Yıllardır yurt dışında yaşayan Batman'ın Beşiri ilçesindeki Ezidilerin özlem gidermek için bu yıl ekonomiye ciddi katkı sağladığına işaret eden Nedim Erkiş, son 7 yılda Batman ile Almanya arasında adeta mekik dokuyor. Erkiş: “Batman'daki otel ve diğer konaklama yerlerinde yaptığımız araştırmada, bu yıl ortalama Batman'a gelen gurbetçi sayısı 3000 ila 4000 arasında. Memlekette bağları devam eden insanlar yıllar önce ayrıldıkları topraklarda artık modern konut ve apartman yapıyor. Kültür gezisi için gelen ailelerimiz var. Yurt dışında yaşayanların yöre ekonomisine katkısı her açıdan büyük. Beşiri'nin köylerinden ayrılanların çoğunun yılda ortalama 1-2 kez buraya ziyaret ettikleri ortaya çıkıyor” dedi.

ESKİ MUHTAR KENAN ERKİŞ:
“HER SEKTÖRE YANSIYOR”
1989 ile 1992 Yılları arasında Beşiri ilçesinin Kuşçukuru (Kelhok) köyünün muhtarlığını yapan ve daha sonra Almanya'ya yerleşen Kenan Erkiş ise Almanya'da yaşayan gurbetçilerin büyük bir bölümünün akraba ziyareti ve kültür gezisi için memlekete geldiğini ve ekonominin gurbetçiler sayesinde hareketlilik kazandığını söyledi. Eski muhtar Kenan Erkiş: "Yurt dışında yaşayan vatandaşların yatırım ve harcamalarını burada yapmaları için gerekli tanıtım çalışmaları yapılmalı. Örneğin turizm gezisi için Kültür Turizm Müdürlüğü aracı olmalı. Buraya gelip düğün alışverişini yapan aileler var. Gelin-damatlık giysisi tasarımları ve beyaz eşya gibi ürünler için de buraya sipariş verenler oluyor. Çok sayıda gurbetçi gençler altın-takı gibi alışverişlerini Türkiye'de yapıyor. Köylerinde yeni konut yapan gurbetçilere de inşaat malzemeleri konusunda da kolaylık sağlanmalıdır. Gurbetçi vatandaşların ülkemize yatırım yapması özendirilmelidir. Gurbetçilere kamu kurumları teşvik ve destekler konusunda pozitif ayrımcılık yapması, piyasayı daha da hareketlendirecektir" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim