** ‘Organ bağışı’ haftası kapsamında Batman Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün düzenlediği etkinlikte konuşan Vali Ahmet Deniz: “Bir yıl önce organ bağışında Türkiye’de 53. Sıradaydık. Başlattığımız kampanyanın ardından 29. Sıraya çıktık. Hedefimiz ilk 10’a girmek” dedi.

** Programda konuşan İl Müftüsü Turgut Erhan ise organ bağışlamanın caiz olduğuna dikkat çekerek: “Organ bağışı candan cana, can taşımaktır. En büyük ve en anlamlı sadakadır” diye konuştu.

“İLK 10’A GİRMELİYİZ”
3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı haftası nedeniyle Kültür Merkezi’nde Valilik ve İl Sağlık Müdürlüğü’nce etkinlik düzenlendi. Programa Vali Ahmet Deniz, Rektör Aydın Durmuş, İl Sağlık Müdürü Osman Sünger, Vali Yardımcısı Serap Özmen Çetin, İl Müftüsü Turgut Erhan, kurum müdürleri ve sağlık çalışanları katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Ahmet Deniz, organ bağışında ilk 10 olmayı hedeflediklerini belirterek: “Geçen yıl organ bağışında 53. Sıradaydık. Başlattığımız ‘hayata bağış’ kampanyasıyla 29. Sıraya çıktık. Ancak bu yeterli değil. Bir insanı yaşatmak, bütün insanlığı yaşatmaktır. Hedefimiz Türkiye genelinde ilk 10 içerisine girmektir. Bu konuda biz kendimizi sınıfta kalmış olarak görüyoruz. Her güzel şeyde Batman’ın ilk 10’da olması gerekir. Bunu başarabilecek güçteyiz” dedi.

“ORGAN BAĞIŞLAMAK CAİZDİR”
Etkinlikte konuşan İl Müftüsü Turgut Erhan ise organ bağışlamanın caiz olduğunu ifade ederek: “İnsanlara yardımcı olmak, insanların ihtiyaçlarını ve gereksinimini karşılamakta sadakaların dünyadaki en faziletlisi ve en önemlisi olduğunu unutmamalıyız. Bugün organ bağışı, candan cana can taşımaktır. Candan cana, can taşımak en büyük, en anlamlı sadakadır. Organ bağışı hem dünyamızı hem ahiretimizi çok yakından ilgilendiren önemli bir husustur. Hiç şüphesiz organ nakli caizdir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu zaten bunu bir zaruret olarak değerlendirmiş, nihayetinde de organ ve doku naklinin caiz olduğuna karar vermiş, bunun istismar olmaması için bir takım şartlarla beraber bunu ifade etmiştir” dedi.

BATMAN’DA 137 KİŞİ ORGAN BEKLİYOR
Sağlık İl Müdürü Osman Sünger ise şunları söyledi: “İlimizde yapılan ‘Hayata bağış’ kampanyasıyla önemli bir mesafe kat edildi. Batman’da 2015 yılında 53. Sıradayken, 2017 yılında 29 sıraya gelindi. Türkiye’de 24 bin hasta organ bekliyor. Batman’da ise 137 kişi organ bağışı beklemektedir. Bu kampanya ve çalışmaların asıl hedefi toplumda farkındalık yaratarak, önyargıları ortadan kaldırmaktır.” Öte yandan Kültür Merkezi’nde kurulan organ bağışı stantlarında 6 kişi organ bağışında bulundu. Batman’da 2011-2017 yılları arasında beyin ölümü gerçekleşen 57 kişiden sadece 4 kişinin organlarını bağışladı. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim