*Batman 1. Kitap Fuarı’nın açılışına katılanları üç dilde selamlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kitap okumada Türkiye’nin gerilerde olduğunu söyledi.

*Kitaba yeterince önem ve kıymet verilmediğini belirten Başbakan Yardımcısı Şimşek: “Kitap okumada Fransa, İngiltere ve Japonya ilk sıralarda yer alıyor. Fransa’da 100 kişiden 21’i kitap okuyor. Türkiye’de bu oran binde bir bile değil” dedi.

RENKLİ AÇILIŞ
Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nün ilk kez düzenlediği ‘Batman 1. Kitap Fuarı’nın açılışı renkli geçti. Fuarda 43 stantta 82 yayınevi ve 80 yazar yer alıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Batman Valisi Ahmet Deniz, AK Parti Milletvekili Ataullah Hamidi, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, ilçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları’nın da katıldığı 1. Kitap Fuarı’nın açılış konuşmasını Vali Ahmet Deniz yaptı. Vali Deniz, Türkiye’nin en az kitap okuyan ülkeler arasında olduğunu belirterek, “Daha çok okumak, daha çok bilgiyi edinmeliyiz. Batman’da okuma alışkanlığını arttırmak için ‘Batman Her Yerde Okuyor’ kampanyasını başlattık. Gençlerimiz ve vatandaşların okumaya olan ilgisi bizi böylesi güzel fuarlara yönlendirdi. Geçmişte maalesef Batman kötü olaylarla anılıyordu. Artık şehrimiz güzel projelerle gündeme geliyor. Düzenlenen fuarlarla otellerimizde doluluk oranı yüzde 90’lara çıkmış durumda. Eğitim başta olmak üzere bir çok konuda yardımlarını bizden esirgemeyen Başbakan Yardımcısı sayın Mehmet Şimşek’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

ÜÇ DİLLE SELAMLAMA
Batman Üniversitesi Merkez kampus alanında açılan Kitap Fuarı’na katılan kalabalık kitleyi Türkçe, Kürtçe ve Arapça selamlayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, ‘hayırlı, uğurlu olsun’ dileğinde bulundu. Okuyan bir şehir olan Batman’ın bugüne kadar ‘Kitap Fuar’ı düzenlememesinin bir eksiklik olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Batman’a büyük ve modern bir kütüphane projesini gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 20 milyon TL’ye mal olacak yatırımın projesi onaydan geçti. Bu konuda emeği olan AK Parti Batman Milletvekili sayın Ataullah Hamidi’ye de teşekkür ediyorum. Büyük bir kütüphane Batman’a kitap erişimini kolaylaştıracak, zenginleştirecek. Yeni Hasankeyf yerleşim biriminde de yaptığımız kütüphaneyi yakın bir sürede hizmete açacağız. Kitap, sınırsız hayal dünyasına ulaşmanın yoludur. Kitap okurken yaşama imkanı veriyor. Sosyal medya ve twiteer anlık bilgi sağlıyor ama kitaplar tarihi anlamamızı sağlıyor.  Geçmişin belirtilerini kitaplarda buluyorsunuz. Maalesef biz kitaba yeterince önem ve kıymet vermiyoruz” dedi.

“KİTAP OKUMADA GERİDEYİZ”
Başbakan Yardımcısı Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında kitap gelişmişliğin önemli bir kriteridir. Mesela kitap okuyanların oranında Fransa, İngiltere ve Japonya’yı ilk üç sırada görüyoruz. Fransa’da düzenli kitap okuyanların oranı yüzde 21, yani her 100 kişiden 21 kişi düzenli olarak kitap okuyor. Türkiye’de ne yazık ki bu oran binde 1, yüzde diyemiyorum. O bile anlamlı olurdu. Maalesef yapılan anketler bunu binde bir olduğunu gösteriyor. Bu bize yakışmıyor. Aslında ben bu bölgede kitap okuma aşkının daha fazla olduğu kanısındayım ama anketler bunu bize bu şekilde gösteriyor. Maalesef kitaba harcanan kaynak ise son derece sınırlı. Bakın bir yılda kişi başına Norveç’te 137 dolar, Almanya’da 122 dolar, Belçika’da 100 dolar, dünyada 1,3 dolar. Türkiye’de sadece ve sadece 25 Cent harcanıyor. 1 dolar dahi harcamıyoruz.”

“KİTAP OKUMAYA BİR DAKİKA”
“Kitabın kıymetini aşılamak lazım” diyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuşmasını şöyle tamamladı; “Kitap okumayı bir hayat tarzı olarak bizim sürekli gündemde tutmamız gerekir. Televizyon ve internete ayıran zaman kitaba ayıran zamandan çok fazla ama Türkiye’de bu durum daha vahim. Bakın ülkemizde ortalama bir vatandaş günde 360 dakika televizyon seyrediyor, 180 dakika internette zaman harcıyor ama kitap okumaya sadece ve sadece 1 dakika harcıyor. Bunun değişmesi lazım.” Folklor gösterisi eşliğinde açılışı yapılan fuarda, stantları dolaşan Başbakan Yardımcısı Şimşek, bazı öğrencilere kitap hediye etti. (Reşat Yiğiz-Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim