**Geçtiğimiz günlerde üretime geçen genç girişimci Lale Basut: “12 Kilo yaş çilekten 1 kilo kurutulmuş çilek elde ediyorum. Şu anda kendi imkanlarımla paketleme yapıyorum. Paketleme ve pazar konusunda destek alırsam günlük üretimi artırabilirim” diyor.

KADIN GİRİŞİMCİNİN BAŞARISI
Batman’ın Sason ilçesine bağlı Kavaklı köyünün genç girişimcisi 26 yaşındaki Lale Basut, ‘Çıtır çileğim’ projesiyle adından söz ettiriyor. Geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı’nda Türkiye ikincisi olan ve ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’dan alan Lale Basut’un ‘Çıtır Çileğim Projesi’ hayata geçirildi. Proje kapsamında yaş çilekler, kurutularak cips haline getiriliyor. 4 Dönümlük çilek bahçesinde aile fertleriyle birlikte üretime geçen Lale Basut, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisiyle çilekleri kurutuyor. Şimdilik günlük 1 kilo çilek kuruttuğunu ifade eden Basut: “Geçtiğimiz haftalarda üretime başladık. Isparta’dan satın aldığımız güneş paneliyle çalışan fırınımızda çilekleri kurutuyoruz. Çilekler yıkama işlemlerinin ardından özenle doğranıyor ve fırına konuluyor. 12 Kilo yaş çilekten 1 kilo kurutulmuş çilek elde ediyoruz” dedi.

“PAZAR BULURSAM ÜRETİM ARTAR”
Projesi 30 Bin TL hibe alan ve 7 kişilik ailesiyle birlikte üretime geçen Lale Basut, aynı zamanda sosyal hizmetler ile felsefe bölümü mezunu. Paketleme ve pazar bulması halinde günlük üretimi artırabileceğine dikkat çeken Basut, şöyle devam etti: “Üretim noktasında sıkıntımız yok. İlk etapta kuruttuğumuz çilekleri aktarlara vermeye başladık. Kilosunu şimdilik 80 TL’den satıyoruz. Batı’da AVM’lerde aynı kurutulmuş çileğin kilosu 170 TL’yi bulabiliyor. Paketlemeyi kendi imkanlarımla yapıyorum. Devlet büyüklerim pazar ve paketleme konusunda destek sunarlarsa yılda 1 tona kadar üretim yapabiliriz. Bu konuda destek bekliyorum.”

KÖYÜN GENÇLERİNE ÖRNEK OLDU
Genç girişimci Lale Basut, projesiyle 400 Nüfuslu Kavaklı köyünün gençlerine de örnek oldu. Lale Basut’un babası ve aynı zamanda köy muhtarı Ömer Basut ise: “Kızım bu projeyi hayata geçirmeyi çok istiyordu. Ben de kendisine destek oldum. Lale’nin bu projesi diğer gençlere de örnek oldu. Köy nüfusunun çoğu İstanbul’da yaşıyor. Bu projeyi duyan diğer gençlerimiz de çileğe yönelik proje üretmeye çalışıyor” diye konuştu. (Barış Arslan-Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim