** 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden tam bir yıl geçti. O gece darbe girişimi, Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak başlatıldı. İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Atatürk Havalimanı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü zapt edildi. İstanbul ve Ankara’da darbe karşıtı protestolarda 249 sivil hayatını kaybetti.

**Birçok il’de darbeci askerlere karşı halk sokağa çıktı. Bu illerden biri de Batman’dı. Peki o gece Batman’da neler oldu. Darbe girişiminin yıldönümü nedeniyle Batman’da yaşananları okurlara sunuyoruz. İşte o gece Batman.

DARBE GİRİŞİMİ GECESİ
Silahlı Kuvvetler içerisinde yuvalanmış FETÖ mensupları, emir komuta zincirinin dışına çıkarak 15 Temmuz 2016 Cuma akşamı saat 21.00 sularında askeri darbe girişimini başlattı. 15 Temmuz darbe teşebbüsü, Ankara ve İstanbul’da eş zamanlı olarak başlatıldı. İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri, Atatürk Havalimanı ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü zapt edildi. Ankara’da ise devletin Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gölbaşı Polis Özel Harekat Merkezi gibi stratejik kurumlarına bombalı saldırılar düzenlendi. Her iki şehirde de darbeciler kaçırdıkları F-16’larla alçak uçuşlar gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Başbakanlık ile birlikte çeşitli Belediye binalarına saldırılarda bulunuldu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne darbeciler tarafından kaçırılan F-16 uçaklarından bomba atıldı. Ulusal televizyon kanallarından canlı bağlantı ile halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu darbe teşebbüsünün TSK içinde küçük bir azınlığın kalkışması olduğunu belirtti. İstanbul ve Ankara’da darbe karşıtı protestolarda 248 sivil hayatını kaybetti. 537 kişi yaralandı. 24 Darbeci ölü, 50 Darbeci ise yaralı ele geçirildi.

BATMAN HALKI ALANDAYDI
Türkiye’yi sarsan darbe girişimine Batmanlılardan da büyük tepki geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısının ardından binlerce yurttaş, Cuma gecesi Turgut Özal bulvarı Valilik kavşağında bayraklarla toplandı. Sık sık slogan atan Batmanlılar, darbeye ‘hayır’ dedi. Halkın içine giren Vali Ahmet Deniz ise o anlarda şunları söylüyordu: “Sevgili Batmanlı hemşerilerim, silahlı kuvvetlerimizin içine sızmış hain bir çetenin darbe girişimi bu. Burada Batman halkı demokrasiye sahip çıkıyor, çıkacağız. Netice alıncaya kadar bu meydandayız. Biz bu bayrak için ölmeye hazırız. Bu topraklar için ölmeye hazırız. Rabbim sizlerden razı olsun. Askerimiz Batman’da olaya hakim. Her hangi bir şey yok. Ama sabaha kadar bekliyoruz. Demokrasilerde halk üzerine rejim yoktur. Bunlar hain bir çete. Silahlı kuvvetlerimize sızmış bir çete.”

12 SAAT REHİN TUTULDU
Darbe gecesinde Batman’da Jandarma Komutanlığı’nda da darbeciler harekete geçmişti. Batman İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Topuz, 12 saat süreyle rehin tutulmuştu. Albay Topuz, darbe girişimi sırasında rehin kaldığı anları şöyle anlatıyordu; “TEM Kısım Amiri Üsteğmen Alpaslan Tuna, Jandarma Binbaşı İstihbarat Şube Başkanı Cihanhan Efe, Jandarma Kurmay Binbaşı Adnan Ergün, Jandarma Kurmay Binbaşı Necip Nefesoğlu ve Jandarma Kurmay Binbaşı Hasan Ali Gider, ‘çok acil’ diyerek evime geldi. Kurmay Başkanına vekalet eden Binbaşıyı gördüm. Tabi burası terör bölgesi. Bana ‘Komutanım, çok önemli, çok acil’ deyince ben de terörle ilgili bir şey zannediyordum. Renkleri, benizleri zaten solgun, terörle ilgili bir şey mi var, biri mi kaçırıldı? Allah korusun, Vali beyi mi esir aldılar, Bombalı araç mı var veya birileri birilerinin elinde rehin mi diye düşündüm. Hele üzerimi giyineyim dedim. ‘Hayır, komutanım çok acil’ dedi. Baktım arkasında dört tane adam. Hepsi de Kurmay Binbaşı rütbesinde. ‘Tamam’ dedim. Kapıyı kapattılar. ‘Silahlı kuvvetler yönetime el koydu. Sizi gözaltına alıp tutukluyoruz’ dediler. Bir baktım silahlar ellerinde. Onlara emriniz nerede, mesaj nerede? ‘Birazdan getireceğiz’ dediler, öyle rehin alındım.”

“BİRAZ DAHA İLERİ GİDİLSEYDİ ÇATIŞMA OLURDU”
Albay Topuz, o gece yaşananları anlatmaya devam ediyordu: “Yokluğumda bunun büyük olaylara dönüşmesine engel olan personelime teşekkür ediyorum. Bunlar devletin kendilerine verdiği silahı, milletine karşı kullanmayacağını bilen insanlar, bunun idrakinde olan insanlar. Çok şükür Batman’da herhangi bir kalkışmanın olmasına müsaade etmeden, en azından kardeş kanı dökülmeden olayların burada kışla içerisinde sonlanmasına vesile oldular. Ama şundan çok emin olun; Burada olaylar biraz daha ileri götürülseydi, kışla içerisinde çatışma olurdu. Buradan kimse çıkmazdı. Personelimiz o hainlerle kışla içerisinde ya çatışırlardı, ya şehit olurlardı. Ya da kışla içinden asker çıkarılmazdı. Ben personelime bu açıdan çok güveniyorum.”

VALİ DENİZ, ‘VURUN’ TALİMATI VERDİ

O karanlık gecede Batman’da hareketli anlar yaşanıyordu. Darbeci askerlerin kışladan çıkmaması için Vali Ahmet Deniz, o gece verdiği talimatları İl Koordinasyon toplantısında anlatıyordu; “Vatandaşlarımızla hızlı bir şekilde mesajlaştık. Emniyet birimlerimize gerekli talimatları verdik.  Darbe girişiminde bulunan kim varsa kışladan çıkan hain kim varsa ‘vurma’ talimatını verdim. Açık ve net bir şekilde bu vatan ve bayrak için öleceksek hep beraber öleceğiz dedik. Son kurşunumuza kadar mücadele etme talimatı verdim. Polisimiz dimdik ayaktaydı. Batman halkı benim onlara ne kadar güvendiğimi  biliyordu. Geldiğim günden itibaren esnafla gençlerle görüşüyorum. İşte o ilk saatlerde vatandaşın gözünde gördüğüm birlik ve beraberlik vefası inanın muhteşemdi.  Bu nedenle Batmanlılarla gurur duyuyorum.”

Editör: TE Bilişim