**Batman’ın 40-50 yıl öncesinde hareketliliğiyle bilinen Çarşı mahallesindeki 1’inci cadde ile 2’inci caddeyi birbirine bağlayan eski pasaj ve işyerleri en tenya dönemini yaşıyor. Yaklaşık 50 yıldır o daracık sokakta kadayıfçılık yapan Muhittin Öztürk: “Petrol işçileri bir dönemler Birinci cadde ile İkinci caddeyi birbirine bağlayan Sevenler kahvesine akın ederdi. O eski Çarşı’dan şimdi eser yok” diyor.

*Batman’ın ikinci cadde’deki Nur Palas ve Sason oteller, petrol şehrinin 60-70’li yıllardan günümüze kalan en eski konaklama mekanları. Yaz mevsiminde ‘dam palas’ olarak da bilinen iki eski mekan özelliklerinden bir şey kaybetmemiş.

“BU DAR SOKAĞIN DİLİ OLSA DA”
Batman’ın Birinci caddesi ile İkinci caddeyi birbirine bağlayan Çarşı mahallesindeki dar sokaklar, şimdi şehrin en tenha alanı oldu. Yaklaşık 50 yıldır iki caddeyi birbirine bağlayan dar sokakta kadayıfçılık yapan 67 yaşındaki Muhittin Öztürk, “50 yıl öncesini çok iyi hatırlıyorum. Peron’dan gelen petrol işçileri önce Sevenler kahvesinde günün yorgunluğunu atan çayı içer, sonradan da evinin yolunu tutardı. Sevenler kahvesi ahşaptan yapılı bir mekandı. Kahve işletmecileri ise Midyatlı Mehmet ve Kemal kardeşlerdi. Kahveden ayrılanlar,  kadayıfımızı alır öyle evinin yolunu tutardı” dedi.

“BU ALAN ŞENDİ”
Çarşı merkezinin Akın sokağında yıllardır esnaflık yapan Öztürk, şöyle devam etti: “Akın pasajı, Birinci cadde ile İkinci caddeyi birbirine bağlıyor. Batman’ın eski Başkan Vekillerinden Şevki Akın’ın evinin bulunduğu sokak dardı ama onlarca işyeriyle buradaki kalabalık görülmeye değerdi. Sevenler çay evi bu güzergahta olduğu için onlarca petrol işçisi bu güzergahın yolunu tutardı. Bu güzergah 50 yıl öncesinde, şimdi ki Turgut Özal Bulvarı’nın kalabalığı gibi şendi. Şimdiler de tek-tük yaya bu eski alanı kullanıyor. Petrol şehrinde ekonominin nabzı bir dönemler burada atardı. O günleri mumla arıyoruz.”

“48 YILDIR BİRİNCİ CADDEYİ TERKETMEDİ”
Batman’ın eski caddelerinden Birinci cadde de kahve işletmeciliği yapan 61 yaşındaki Cuma Sığak, kardeşi Ekrem ile yılların mesleği olan çaycılık mesleğini sürdürüyor. Birinci caddedeki esnafa çay sunan Cuma Sığak, “1976 yılında çaycılığa İluh’un eski kahvesi olan Sevenler çay evinde başladım. O kahve 80 yılına kadar devam etti. Sevenler çay evi kapandıktan sonra Birinci cadde de kendime yer açtım. O gün bugün, tam 48 yıldır Birinci caddeden kopmadım. İşimi severek yapıyorum” diyor.

“NUR PALAS-SASON OTELLERİ HEP AYNI”
Batman’ın eski otelleri arasında yer alan Nur Palas ve Sason oteli, eski özelliğini hala koruyan konaklama mekanları. İki komşu otel yaz mevsiminde ‘dam palas’ olarak da hizmet veriyor. 60 Yılı aşkın süredir İkinci cadde de daha çok dar gelirli vatandaşları ağırlayan Nur Palas ve Sason otel işletmecileri, “Yıldızlı otel değiliz ama 60’lı-70’li yıllarda Batman’da parmakla gösterilen konaklama mekanıydı buralar. 30’a yakın yatak kapasitesi olan eski otelleriz. Biz de kış mevsiminde ‘yıldız’ olmaz ama yazın bol yıldız oteller oluruz. Yazın müşterilerimizin çoğu dam’ı tercih ettikleri için yatakların bir bölümünü dama çıkarıyoruz. Mekanlarımız ne kadar eski olsa da konaklama tesisi olarak hizmet veriyoruz. Şehrin eski geleneklerinden birini de bu eski oteller yaşatıyor” diye konuştular. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim