**İlçe merkezinde kazılacak yer olmadığından kazı çalışmalarını Dicle nehri kenarındaki höyüklere kaydırdıklarını belirten Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam; “Bu coğrafyada hububatta ilk üretim mercimektir. Ayrıca bazı höyüklerde tilkilerin yenildiğine dair elimizde bazı bulgular var” dedi.

TAHILDA İLK ÜRÜN MERCİMEK

Hasankeyf kazılarından sorumlu Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Ağustos ayında Japonya’dan gelecek arkeolojik kazı ekibiyle Dicle nehri kenarındaki en eski höyükte kaldıkları yerden çalışmaların devam edeceğini söyledi. Tarihi ilçede kazı yapılacak alan kalmadığından çalışmalarını bu yıl Dicle nehri kenarındaki eski höyüğe kaydıracaklarını belirten Prof. Dr. Uluçam; “Hasankeyf’te 12 bin yıl öncesine kadar tarihi bulguları daha önce tespit ettik. Eski höyüklerdeki bazı yapılarda tahılda ilk ürünü mercimek olduğu da belirlendi. Yerleşik yaşama adapte olanlar hububatta ilk ürün olarak ektikleri ürünün mercimek olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

“TİLKİ’DEN BESLENMİŞLER”

Eski yapılarda ortaya çıkardıkları bazı tarihi eserler arasında o dönemde tilki et’in de yenildiğine işaret eden Uluçam, şöyle devam etti; “Daire şeklindeki küçük evlerde tilki’ye ait kemikler de bulundu. O dönem tilki’den beslenilmiş. Hatta tilkinin yarısının başka yapılarda olduğuna dair tespitlerde belgelendi. O dönemin insanları tilki’yi paylaşmışlar. Daha çok paylaşımı da aralarında sağlamışlar.”

“TAŞINMA OLMADAN KAZI YAPILAMAZ”

Tarihle iç içe olan mevcut Hasankeyf’in bulunduğu yerleşim biriminin taşınmadığı sürece kazılarında yapılamayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Uluçam; “Kamuya ait yerlerde kazı yapacağımız alan kalmadı. Gayrimenkul sahiplerinin tapuya sahip olduğu yerlerde kazı yapmamız mümkün değil. Yeni yerleşim birimine yönelik taşınma başlamadığı sürece kazıların da yapılamayacağına dikkat çektik. Bu yıl daha çok Dicle nehri kenarındaki höyükte kazı çalışmalarımız sürecek” dedi. 

Editör: TE Bilişim