8 Milyon dolara mal olan Kani meyve suyu tesisi, üretime start verdi



**Bölgede ilk meyve suyu fabrikası olan Kani meyve suları, Batman Organize Sanayi bölgesinde üretime başladı. Yaklaşık 8 milyon dolara mal olan tesis için 600 dönümlük alana dikilen 200 bin adet elma fidanı meyve verdi.

**Isparta’dan getirilen elma fidanları için gölet kuruldu. Profesyonel  üretimin yapıldığı elma bahçeleri damlama sistemiyle sulanıyor. Ülk ürününü sonbahar’da verecek olan Yunuslar köyündeki fidanlıkta elmanın yanı sıra Börtlen, şeftali, kayısı ve hurma fidanları da dikilecek.

MEYVESUYU FABRİKASI ÜRETİMDE
Makinelerinin bir bölümünü Almanya, Hırvatistan, Belçika ve İspanya’dan getirilen Kani meyve suyu fabrikası üretime start verdi. Organize Sanayi bölgesinde üretime başlayan ve yaklaşık 8 milyon dolara mal olan tesisin hammadde gereksinimi olan meyveler, Batman-Siirt İl sınırındaki Yunuslar köyünde yetiştiriliyor. İşadamı Necat Nasıroğlu, Şubat ayında Isparta’dan getirdikleri elma fidanlarından 200 bin adedinin 600 dönümlük alana ekildiğini belirtti. Elma fidelerinin meyve tuttuğunu belirten işadamı Nasıroğlu; “İlk etapta 600 dönümlük alana fide ekildi. Bin dönümlük bir alana daha fide ekimi planlıyoruz.  2 Gölet yaptığımız elma ağırlıklı fidanlıkta bir de Börtlen, Şeftali, Kayısı ve Hurma fidan alanlarını oluşturacağız” dedi.


YURT DIŞINA DA İHRAÇ EDİLECEK
Kani meyve suyunda ilk etapta üretilen Derman, Bahar ve Akdeniz meyve şerbetinin piyasada ilgi gördüğünü belirten işadamı Nasıroğlu, şöyle konuştu; “Tesisimizde meyve şerbet üretimine başlanıldı. İlk etapta meyve sularımızı bölgenin yanı sıra yurt dışına da ihraç etmeyi düşünüyoruz. Irak’ın Kürdistan bölgesi ve diğer komşu ülkelere de meyve sularımızı ihraç edeceğiz. İlk etapta 12 bin şişe üretimiyle işe başladığımız meyve suyu imalat tesisimize önümüzdeki süreçte salça ve makarna fabrikasını da ilave etmeyi planlıyoruz.”



DAHA KALİTELİ DAHA UYGUN FİYAT
Batman-Siirt İl sınırındaki Yunuslar köyündeki elma ve diğer meyve ürünlerin bulunduğu fide alanına yeni ekim alanlar eklenirken, OSB’deki fabrikaya da devasa soğuk hava deposu yapılıyor. 4 Bin metrekarelik alanda 3000 ton kapasiteli soğuk hava deposu inşaatının sürdüğünü söyleyen işadamı Necat Nasıroğlu; “Profesyonel bir ekiple meyve suyu imalatı deneme üretimine başladık.  Pazarlama ekiplerimiz piyasaya daha kaliteli ve daha uygun bir fiyatla ürün sunuyor” diye konuştu.  


BATMANLILAR ‘KANİ’Yİ BEĞENDİ
Batman’ın yanı sıra çevre il ve ilçelerdeki marketlerin meyve suyu içecak standında yerini yerini bulan Kani meyve suyu şerbetini Batmanlılar beğendi. Bölgede bir ilk olan Batman meyve suyu fabrikası Kani’ye tam puan veren bazı yurttaşlar; “Adana’dan bu yana meyve suyu tesisi yok. Fernas Şirketler topluluğunun Batman’a kurduğu meyve suyu fabrikası, önemli bir eksikliği giderdi. Artık markamızı sahipleneceğiz. Tokat’ın Dimes içecek suyu varsa, Batman’ın da marka meyve suyu Kani’dir” dediler.
Editör: TE Bilişim