** 87 Yaşındaki Hasibe Güzel, tarihi Hasankeyf ilçesinin dününe tanıklık edenlerden. 60 Torun sahibi Hasibe Nine, 1960-70 yılları arasında Hasankeyf kalesinde yaşamını sürdürürken, yılan ve akreplerden korunmak için kapı-pencerelerini mavi renge boyadıklarını anlatıyor.

TARİHİ KALEDE YILLARCA YAŞADI

12 Bin yıllık tarihi ilçe Hasankeyf’te yaşayan 87 yaşındaki Hasibe Güzel, kalede yaşadığı günleri Batman Çağdaş’tan Bahar Çakar’a anlattı. 1970 Yılına kadar Hasankeyf kalesinde yaşadığını belirten 60 torunlu Hasibe nine, geçmiş yıllarda insanların daha huzurlu yaşadığını söylüyor. Hasibe Güzel, anlatıyor: “17 Yaşında evlendim. Evlendiğim zaman eşim Hasankeyf kalesinde dokumacılık işiyle uğraşıyordu. Yedi çocuğum, 60 torunum var. 30 Yıl önce eşimi kaybettim. Hala onun dokuduğu kilimleri evimde kullanırım. Onun işlediği seccadelerde namazımı kılarım. O yıllarda Arabı, Kürdü, Süryanisi bir arada huzurlu yaşardık. Herkes bir birine çok saygılıydı. Bir birimizin diline, dinine, kültürüne karışmazdık. O günleri çok arıyorum.”

MAVİ KAPILARLA ÖNLEM

O dönemlerde evlerini, akrep ve yılanlardan korumak amaçlı kapı-pencerelerini mavi renge boyadıklarını da belirten Hasibe nine: “Kalede yaşadığımız yıllarda bulunduğumuz yerde yılan ve akrepler çok fazlaydı. O yüzden kapı ve pencerelerimizi maviye, duvarlarımızı ise beyaza boyardık. Çünkü akrep ve yılanlar mavi rengini kırmızı olarak yani ateş olarak algılıyorlar. Böyle olunca da evlere girmiyorlar” dedi. Hasankeyf’in sular altında kalmasını üzüntüyle karşıladığını da kaydeden Hasibe Güzel, sözlerini şöyle noktalıyordu: “Şimdi tekrar yerimizi değiştireceğiz. Hasankeyf sular altında kalacak. Yüreğim buruk. Çünkü hayatım ve bütün anılarım sular altında kalacakmış gibi hissediyorum.” (Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim