** Sivil Havacılık Geel Müdürlüğü’nün Batman havlimanının ‘mania planı’nı revize etme kararının ardından yaşanan tartışmalar nedeniyle Batman Belediyesi açıklamada bulundu.

 

** Belediye’den yapılan açıklamada; “Hava Mani Planları, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılıp, onaylanmaktadır. Bu planın belediye ile hiçbir ilgisi yoktur” denildi.

 

“HEDEF GÖSTERİLİYORUZ”
Batman’da inşaat sektörünü sekteye uğratan ‘hava mania planı’yla ilgili Batman Belediyesi açıklamada bulundu. Uygulanan planın yetkilerinde olmadığını açıklayan Belediye Başkanlığı, belediyenin hedef haline getirilmesine anlam verilemediğini duyurdu. Belediyenin açıklamasında; “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 16 Şubat 2015 tarihinde Batman Havaalanının Mania Planı revize edilerek, uygulanmak üzere belediyemize teslim edilmiştir. Üzülerek belirtmek isteriz ki, kent kamuoyunda yürütülen birtakım tartışmalarda bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde, belediyemiz hedef gösterilmekte; bu problemin belediyeden kaynaklı olduğu algısı oluşturulmaya çalışılmaktadır” denildi.

 

“GEREKÇE; POTANSİYEL TEHLİKE”

Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Hava Mani Planları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılıp onaylanmaktadır. Belediyeler bu sürecin içinde yer almamaktadır. Belediyeler sadece yapılan mania planını uygulamakla yükümlüdür. Bu nedenle, belediyemizin mania planının yapım ve onay süreci ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yasal mevzuat belediyenin yetkisini kısıtlamaktadır. Hava mania planları teknik bir çalışmanın sonucu olarak tarif edilmektedir. Gerekçesi ise havaalanları etrafındaki yüksek yapılaşmaların, özellikle kalkış ve inişte hava araçları için ve o bölgede yaşayan insanlar için potansiyel birer tehlike oluşturması olarak tanımlanmaktadır.”

 

“İMAR PLANI UYGULANAMAZ HALDE”

Hava mani planı nedeniyle kentte imar planının uygulanamaz halde olduğuda ifade edilerek: “Revize edilen hava mania planının kentin önemli noktalarında imar planını uygulanamaz hale getirdiğini, imarsız alanlarda bir planlama çalışması yürütülmesini engellediğini, bazı noktalarda ruhsat verilmesini engellediğini, kimi yerlerde ise bina kat sayısını düşürdüğünü; dolayısıyla hem kentimizin planlanması süreçlerine çok olumsuz bir etki yaptığını, hem de kentin en dinamik sektörü olan inşaat sektörüne ciddi bir darbe vurma ihtimali olduğunu Batman Belediyesi iyi bilmektedir. Sorunların çözülmesi için belediyemiz tarafından birçok girişimde bulunulmuştur. Ancak; geldiğimiz noktada, istediğimiz sonuçlara ulaşamadığımızı da paylaşmak istiyoruz. Hava Mania planının neden olduğu sorunlar halen aşılamamıştır. Ancak biz her türlü teknik, idari ve siyasi alternatifi değerlendirmeye devam etmekteyiz. Halkımızın ve Batman kamuoyunun, belediyemiz tarafından yapılan açıklamaların dışında hiçbir açıklamaya itibar etmemesini istiyoruz” denildi.

Editör: TE Bilişim