MAĞARADAN 4 KUŞAK GEÇTİ
Batman merkeze bağlı Çayüstü (Beda) köyünde mağara evlerde yaşayan köylüler, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün projesi kapsamında yapılan 40 konuta yerleşmek için gün sayarken, yaşlılar ise mağaraları terk etmenin kendilerine zor geleceğini söylüyor. 86 Yaşındaki Hasan Ekinci, köye 5 kilometre uzaklıkta Raman dağında yapılan ‘villa’ tipi evlere geçmenin hazırlığını yaptıklarını söyledi. Yeni yerleşim birimine henüz elektrik verilmediğinden konutlara taşınamadıklarını söyleyen 86 yaşındaki Ekinci: “Yeni yerleşim biriminde elektrikten altyapıya kadar bir yığın sorun var. 4 Kuşağın geçtiği mağara evlerde hala oturuyoruz. Atalarımızın yaşamının geçtiği mağara evlerini terk etmek bize zor gelecek” dedi.

“MAĞARALAR, KİLERİMİZ GİBİ”
Ömrünün mağarada geçtiğini belirten 84 yaşındaki Süleyman Ekinci ise; “Burayı terk edemem. Köydeki mağaraları, modern konutlara değişmem. Çünkü kışın sıcak, yazın ise çok serin olan mağaraları aynı zamanda kiler olarak kullanıyoruz. Beton evlerde yaşamak bize zor gelecek. Uzun ömürlü ve sağlıklı olmamızın bir nedeni de bu mağaralarda yaşamaya borçluyuz. Ailem gitse de ben doğup, büyüdüğüm bu mağarayı terk etmeyeceğim” diye konuştu.

MUHTAR: “SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR”
Köy sakinlerinin bir bölümünün mağaradan kopmasının zorluğunu yaşayacağını belirten Çayüstü köy muhtarı Mesut Ekinci, şunları kaydetti: “Yeni yerleşim birimi Batman’a 15 kilometre uzaklıkta. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün ‘konut projesi’ kapsamında köylülerimize 40 konut yapıldı. 140 Metrekarelik konutların adedi 93 Bin TL’ye mal oldu. Elektrik, su, yol ve diğer altyapı sorunlarının çözümünü bekliyoruz. Yeni konutlar, 8 aydır bitti ama sorunlar çözülmedi. Bu nedenle köylülerin çoğu mağarada yaşamını sürdürüyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim