** Batman merkeze bağlı Çayüstü köyü Salkımlı mezrasında üç aile, mağarada yaşamını sürdürüyor. Mağara evlerin rahatlığına dikkat çeken dört çocuk annesi Nesibe Badem: “Mağarada tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak ev aletlerini kullanabiliyoruz” diyor…

 

3+1 MAĞARA EV…

Binlerce yıldır insanoğluna ev sahipliği yapan mağaralarda yaşam halen sürüyor. Batman’ın Çayüstü (Zeraki) Köyü’ndeki mağaralar, bölgedeki insanlar tarafından ev olarak kullanılıyor. İki ve üç odalı olan mağaralar, evleri aratmıyor. Tarihi 10 bin yıl öncesine kadar dayanan Dicle Nehri kenarında yer alan mağaraların bulunduğu Çayüstü köyü Salkımlı mezrasında üç aile yaşıyor. Mağaralar her ne kadar tarihi binlerce yıl öncesine ait olsa da içerisinde çağın tüm teknolojik ürünleri var. Elektrik çekilen mağaralarda, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi bulunurken, içerisi ise kışın elektrikli soba ile ısıtılıyor.

 

“YAZIN SERİNLEME SORUNU YOK”

Mağarayı eve çevirerek yaşamlarını sürdüren 28 yaşındaki 4 çocuk annesi Nesibe Badem, mağaraların evlerden daha kullanışlı olduğunu söylüyor. Badem, şöyle konuştu: “Şuan bu mağarada üç aile yaşıyoruz. Üç odası bulunuyor. Kışın elektrikli soba ile ısıtıyoruz. Yaz aylarında da içeri de doğal bir serinlik var. Mağarada ki yaşamımız açısından hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Elektriğimiz ve suyumuz var. Mağarada tüm ihtiyaçlarımızı karşılayacak ev aletlerini kullanabiliyoruz. Ancak yolumuz yok. Yol olması durumunda buruların daha da canlanacağına inanıyoruz.” 

Editör: TE Bilişim