*Yıllardır ıslahı gündemde olan İluh deresi hastalıkların mikrop yuvası. Çevre sakinlerinin çocukları ise o derede ya atık topluyor yada yalın ayaklarla lağım sularda yakalanabilecekleri hastalıklara aldırış etmeden dolaşıyor.

ÇOCUKLARA YAZIK

Batman’ı ikiye ayıran ve 9 semtin ortasından geçen İluh deresine akan atıklar, çevredeki semt sakinlerine nefes aldırtmıyor. Hastalıkların mikrop yuvası olarak bilinen dere kenarında 15 yıldır yaşadığını belirten 43 yaşındaki Abdulaziz Bakır, yaz mevsiminde kapı ve pencereleri pis kokular yüzünden açamadıklarını söyledi. Türkiye Petrolleri tesislerindeki atık sularının da aktığı derenin hastalıklara davetiye çıkardığını belirten semt sakinleri, derenin ıslahının kentsel dönüşüm programı kapsamında ele alınmasını istediler.


DEREDE ATIK TOPLUYORLAR

Semt sakinlerinden Bakır, şunları söyledi;  “İluh deresinde en büyük tehlikelerden biri de çocukların yalın ayakla dolaşmalarıdır. Bazı çocuk ve gençlerin derede atık toplamaları yüreğimizi burkuyor. Yıllardır derenin ıslah edilmemesine anlam veremiyoruz. Çocuklarımıza yazık. Her şeyden habersiz girdikleri derede hastalık kapıyorlar. Dereye komşu bir çok aile yaz aylarında evlerini boşaltacak duruma geldi.” İluh deresinde atık toplayan 14 yaşındaki engelli A.K’nin yalın ayakla dolaşması, görenleri hayrete düşürdü. Çocuklarının hastalıklara karşı bağışıklık kazandığını da belirten bazı semt sakinleri, “Çocukları derede görünce içimiz parçalanıyor. Bu çocuklar göz göre göre hastalıkların pençesine terk ediliyor” dediler.

Editör: TE Bilişim