** Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ilısu barajı projesi kapsamında anıt eserlerin taşınma işlemlerindeki son aşamayı açıkladı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 1. Etap Uygulama çalışmalarının 83 Milyon TL’ye mal olacağını söyledi.

** Yeni Hasankeyf yerleşim birimindeki Kültürel Park’ın görsellerini de paylaşan Bakanlık, ilk etap uygulama çalışmalarının önümüzdeki yıl tamamlanacağını duyurdu.

“KORUMA VE TAŞIMA SÜRECİ SÜRÜYOR”
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ilısu barajı projesi kapsamında anıt eserlerinin taşınması ve koruma çalışmalarının son sürecini kamuoyuna duyurdu. Daha önce proje kapsamında 550 Yıllık Zeynel Bey Türbesi’ni 2 kilometre mesafedeki yeni yerine taşıyan Bakanlık, şimdi de 1. Etap Uygulama işi çerçevesinde taşınabilecek olan tarihi değerlerin taşınması, taşınamayacak durumda olanların da yerinde korunması ve bir örneğinin yapılması için gerekli çalışmaları sürdürüyor. 1. Etap Uygulama işi kapsamında Orta Kapı, İmam Abdullah Zaviyesi, Artuklu Hamamı, Yamaç Külliyesi ve 2 adet baldeken türbesi için koruma ve taşıma çalışmalarıyla alakalı sürecin devam ettiği belirtildi. Uygulama işi çerçevesinde İmam Abdullah Zaviyesi ile Orta Kapı, arkeopark alanındaki yeni yerlerine taşınacak.

HAMAMIN SOĞUKLUK BÖLÜMÜ TAŞINACAK
Artuklu Hamamı’nın ise soğukluk bölümü bütüncül taşıma ile taşınacak, sıcaklık bölümü de yerinde korunacak ve bu bölümün yeni yerleşim alanında bir örneğinin inşa edileceği ifade edildi. Yamaç Külliyesi içinde yerinde koruma ve güçlendirme çalışması gerçekleştirilecek. Baldaken Türbesi kapsamında da Hasankeyf yerleşiminin çeşitli bölgelerinde bulunan 5 adet mezar taşınacak ve Abdullah Zaviyesi’nin güneybatısında baldaken tarzında inşa edilecek 2 adet yeni türbe yapısına yerleştirilecek.

MALİYET; 83 MİLYON TL
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bakanlık olarak bir yandan bölge için hayati önem taşıyan Ilısu Barajı’nı inşa ettiklerini bir yandan tarihi değerleri yerinde ya da taşıyarak korumak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.  Bakan Eroğlu, şöyle devam etti: “Ilısu Barajı ülkemize gelecekte çok büyük katma değer sağlayacak olan, bölgeye ekonomik canlılık kazandırarak şu anda bile doğrudan veya dolaylı olarak on binlerce kişiye fayda sağlayan, ülkemizde hidroelektrik enerji üretim kapasitesi bakımından Atatürk, Keban ve Karakaya’dan sonra dördüncü büyük barajı olacak. Bu barajı inşa ettiğimiz Hasankeyf ilçemizde etkilenen tarihi değerlerimiz içinde biz ayrı bir proje uyguluyoruz. Daha önce Zeynelbey Türbesini 2 km mesafede yeni yerine taşımıştık. Şimdi de İlk Etap Uygulama işi kapsamındaki tarihi dokuların yerinde korunması ve taşınması işlemine devam ediyoruz ve önümüzdeki yıl içinde tamamlayacağız. Bu proje içinde yaklaşık 83 milyon TL tutarında bir harcama yapacağız” diye konuştu.  (Barış Arslan-Bahar Çakar)

Editör: TE Bilişim