**İnşaat sektörünün yaz-kış canlı olduğu Batman’da konut açığı giderilemiyor. Yüzölçümü en düşük olan iller sırasında yer alan Batman’da daire sayısı yetersiz.

YÜZ ÖLÇÜMÜ EN DÜŞÜK İL BATMAN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak-Haziran 2014 dönemine ilişkin yapı izin istatistikleri'ni açıkladı. İllere göre 16,9 milyon metrekare (yüzde 20,4) ile İstanbul en yüksek paya sahip oldu. İstanbul'u 8,8 milyon metrekare (yüzde 10,6) ile Ankara, 4,4 milyon metrekare (yüzde 5,3) ile Antalya izledi. Yüzölçümü en düşük olan iller sırasıyla Batman, Bayburt ve Muş oldu. Daire sayılarına göre, İstanbul 85 bin 877  (yüzde 20,7) ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul'u 40 bin 547 (yüzde 9,8) ile Ankara ve 23 bin 42  (yüzde 5,6) ile İzmir izledi. Daire sayısı en az olan iller sırasıyla Batman, Bayburt ve Muş olarak sıralandı.

KONUT AÇIĞI GİDERİLEMİYOR
Yaz-kış inşaat sektörünün canlı olduğu iller arasında yer alan Batman’da, konut açığı TÜİK rakamlarına göre değişmiyor. Son yıllarda kabuğuna sığmayan Batman’da Gültepe, Çamlıtepe, Tilmerç ve Belde’deki yeni konutların fiyatları el yakıyor. 250 ila 350 bin TL arasında alıcı bulan konut fiyatlarının büyük kentlerdeki daireleri bile geride bıraktığını söyleyen bazı emlakçılar, şöyle konuştular; “Batman’da en iyi prim yapan sektör inşaattır. Ilısu barajı nedeniyle Batman piyasasına giren paranın büyük bölümü gayrimenkül ve konutlara yatırıldı. Batman’da konut açığının giderilmemesi düşündürücüdür. Son 10 yılda yapılan konutlar Batman’a yeni semtler kazandırdı.”

Editör: TE Bilişim