** Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bölgedeki girişimcilere iyi haber verdi. Şimşek; “KOBİ’ler artık kredi çekerken taşınırını teminat gösterebilecek. Bu kapsamda yeni bir sicil sistemi oluşturulacak” dedi.

ŞİMŞEK, YENİ ÇALIŞMAYI AÇIKLADI
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KOBİ’lere iyi haber verdi. Yeni çalışmayla ilgili bilgi veren Şimşek; “Batman’daki esnaflarımızı da doğrudan ilgilendiren, bölgede ki girişimcilerin de finansman sorununu çözecek bir düzenleme getiriyoruz” dedi. Şimşek, şöyle devam etti: “KOBİ'ler artık kredi çekerken taşınırını teminat gösterebilecek. Bu kapsamda yeni bir sicil sistemi oluşturulacak. Çin'de aynı sistemin uygulamaya girmesinden bu yana 3 trilyon dolarlık kredi hacmine ulaşıldı. Sistemi uygulamak için model kanun olarak BM’yi örnek aldık.” Şimşek, KOBİ'lerin Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99,8'ini oluşturduğunu, bunların finansmana kolay erişimine büyük önem verdiklerini vurguladı. KOBİ'lerin finansman sağlama amacıyla kullandıkları krediler için bankaların teminat istediğini ancak esnafın teminat imkanlarının kısıtlı bulunduğunu ifade eden Şimşek, bunun da finansmana ulaşma noktasında sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

 

“TAŞINIR SİCİL SİSTEMİ KURULACAK”
Bu sistem ile esnafın ve KOBİ’lerin kredi çekerken taşınırını teminat gösterebileceğini bildiren Şimşek, ancak aynı taşınırı bir başka bankadan kredi için teminat göstermesinin önüne geçileceğini söyledi. Şimşek, bankaların elektronik ortam üzerinden hizmet verecek bu sistem üzerinden bir KOBİ'nin mal varlığını ve ipotekli olup olmadığını çok rahat olarak görebileceğine işaret ederek, bu sistemi bir kamu kuruluşu üzerinden kurabilecekleri gibi özel kuruma da devredebileceklerini belirtti. Söz konusu düzenleme çerçevesinde mahkeme dışı icra yollarına da izin vereceklerini vurgulayan Şimşek, KOBİ'lerin icraya düşen mallarının değerinin yüzde 40'a düştüğünü, mahkeme dışı icra yolunun açılmasıyla taşınırlar varlıkların değerinden satılabileceğini ve bu yolla esnafın zarar etmeyeceğini kaydetti.

“EYLÜL’E KADAR MECLİS’TE OLACAK”
KOBİ'lerin artık bir çok varlığı rehin olarak gösterebileceğini ifade eden Şimşek, bunun da krediye erişimi kolaylaştıracağını söyledi. Şimşek; "Yani rehin konulacak malı belirlemeniz lazım. Örneğin bir çiftçiyseniz ürettiğiniz buğday da teminat gösterilebilecek, çıktı olarak aldığınız ekmek de. Bankalar kabul ettiği sürece her şeyi rehin edebilecek" görüşüne yer verdi. Hazine Müsteşarlığının çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlayarak konuya ilişkin kanun taslağını Eylül ayına kadar Meclise sunmayı amaçladıklarını belirten Şimşek, bu şekilde KOBİ'lerin finansmana erişim sorununun önüne geçeceklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim