**Batman Müftülüğü ve Mezopotamya Astronomi Derneği'nden oluşan bir grup, orucun ilk gününde ayın hilal şeklini görmek için 2 gün süreyle Kira Dağı'ndaki nöbet sonuçsuz kaldı.

HİLAL’İ GÖRMEK İSTEDİLER
Batman Müftülüğü ve Mezopotamya Astronomi Derneği'nden oluşan bir grup, orucun ilk gününde ayın hilal şeklini görmek için 2 gün süreyle Kira Dağı'ndaki nöbet sonuçsuz kaldı. Bulutlar yüzünden ayın hilal şeklini izleyemediklerini belirten Batman Müftüsü Erhan Turgut, “Çıplak gözle izlemek istediğimiz hilali, bulutlar yüzünden göremedik” dedi. İslam inancına göre, ayın hilal şekli görüldüğü gün sahura kalkıldığı ve ertesi gün oruç tutulduğu için Batman Müftülüğü ve Mezopotamya Astronomi Derneği üyelerinden oluşan bir grup, Beşiri İlçesi yakınlarındaki Kira dağı'nda 2 gün süreyle nöbet tutmasına rağmen ayın hilal şeklini göremedi.


HİLAL’E BULUT ENGELİ
Batman İl Müftüsü Erhan Turgut, şöyle konuştu; "Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan ayında hilal gözetlemek üzere bazı illerde birer komisyonlar kurarak, hilalin çıplak gözle de görülmesi veya görüldüğü yerleri tespit hususunda azami hassasiyet gösteriyor. Bugün teknolojinin de çok ilerlemişliğini göz önünde bulunduğumuz zaman astronomik bilginlerin bu konunun uzmanları gerekli incelemeyi yapıyorlar. Ama biz her halükarda, zihinde bir şüphe kalmaması için Kira dağında, çıplak gözle hilali gözetlemek üzere arkadaşlarımızla bir araya geldik. Batman Astronomi Derneği üyeleriyle birlikte hilali gözetlemeye çalışıyoruz. İki gündür hilal gözetlemek için buradayız. Bulutlar nedeniyle çıplak gözle maalesef göremedik" dedi. Mezopotamya Astronomi Derneği Başkanı ve Gök Bilimci Mahmut Tekeş, 2 gün süreyle takip ettikleri hilali göremediklerini belirterek, "Görüş alanımız tamamen bulutlarla kaplı olduğu için göremedik. Hilal var ama bulutlar nedeniyle çıplak gözle izleyemedik" diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

 

Editör: TE Bilişim