** Dicle Elektrik, sulamada kullandığı ve ödemediği elektrik borcu nedeniyle Bakanlar Kurulu kararı ile tarımsal desteklemesine bloke konulan çiftçilerin, desteklemelerinin üzerindeki blokajı nasıl kaldıracakları konusunda bilgilendirmede bulundu.

** Enerji şirketinden yapılan açıklamada, bu durumdaki çiftçilerin öncelikle elektrik bedelinde 3’te 2 oranında indirim sağlayan sayaç takma kampanyasına başvurmaları, ardından da mevcut elektrik borçlarını ödemeleri gerektiğini bildirdi.

TARIMSAL SULAMADA
KAYIT DIŞI KULLANIM YÜZDE 92
Tarımsal sulamada kayıt dışı elektrik kullanımının yüzde 92 düzeyinde bulunduğu, her yıl yaklaşık 1.6 milyar liralık elektrik enerjinin bedeli ödenmeden kullanıldığı Batman’ın da aralarında bulunduğu Dicle Elektrik bölgesinde, kullanılan elektriği kayıt altına alabilmek için çok yönlü çalışmalar yapılıyor. Bir yandan özelleşme sonrasında elektrik tedarik işini üstlenen Dicle Elektrik, sorumluluk bölgesinde bulunan ve tarımsal sulamada en fazla kayıt dışı elektrik kullanılan 6 ilde kaçak kullanım ile mücadele yürütüyor. Enerji şirketi, mobil ekipler ile sahada kaçak elektrik denetimleri yaparken, teknolojik yatırımlar ile de bunun önüne geçmeye çalışıyor.

BORCUNU ÖDEYENİN BLOKESİ KALDIRILIYOR
Elektrik borçlarından dolayı destekleme primlerini alamayan çiftçiler ise borçlarını öğrenmek ve bir an önce blokelerin kaldırılmasını sağlamak için Dicle Elektrik Dağıtım’ın yolunu tuttu. Bu nedenle Dicle Elektrik Dağıtım il ve şube müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmaya başlandı. Elektrik şirketinden yapılan açıklamada, çiftçilerin öncelikle kullandıkları elektrik bedelinde 3’te 2 oranında indirim imkanı sağlayan kampanyaya dahil olarak sayaç taktırmaları, ardından da borçlarını ödemek için başvuruda bulunmaları gerektiğini duyurdu. Söz konusu açıklamada, borcunu bir defada ödeyen çiftçilerin blokesinin hemen kaldırılacağına yer verilirken, ‘Desteklememden kesilsin’ diyen çiftçilerin blokesinin ise 2 gün sonra kaldırılacağı kaydedildi. Bunun üzerine elektrik borcunu ödeyen çiftçilerin blokelerinin kaldırılmasına başlandı.

 

Editör: TE Bilişim