1955 Yılından beri üretimde olan Türkiye’nin ilk rafinerisi Tüpraş Batman’ın kapatılabileceğine yönelik açıklamalarda bulunan Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’na, STK ve Odalar’dan tepki yağıyor. 63 Yıllık rafinerinin hep kar eden bir rafineri olduğuna işaret eden Batman’daki bazı STK temsilcileri: “1955’ten beri bacası tüten bu rafinerinin meşalesi hep yanacaktır” dediler.

ÖZDEMİR: “GENEL MÜDÜR BLÖF YAPIYOR”
TBMM’ye sunulan yeni Petrol Yasası Kanununa yönelik yaygın medyaya ‘Yasa böyle geçerse Tüpraş Batman Rafinerisi’ni kapatabiliriz’ açıklamasında bulunan Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’ya, Batman’daki birçok STK temsilcisinden tepki geldi. Görüşünü aldığımız Ak Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Genel Müdürün açıklamalarını ‘blöf’ olarak nitelendi. Özdemir, şunları söyledi: “Bu tamamen uluslar arası petrol fiyatlarında yeni düzenlemeyle ilgili bir çalışmadır. Bu konuda teknik bilgileri toparlıyoruz. Ancak her şeyden önce Genel Müdür Yelmenoğlu’nun yaptığı açıklamalar bir talihsizliktir. Bu konuyla ilgili erken bir açıklama yapmıştır. Süreçle ilgili istişarede bulunuyoruz. Kimsenin gücü Batman Rafinerisi’ni kapatmaya gücü yetmez” dedi.

KAPLAN: “RAFİNERİ, BATMAN’IN
CAN DAMARIDIR”

Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Salih Kaplan ise Batman’ın can damarı olan rafinerinin geleceğiyle ilgili Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu’nun talihsiz bir açıklama yaptığını söyledi. Kaplan, şöyle devam etti: “Tam 63 yıldır Batman’ın ekonomisine hayat veren ve petrol şehrini köyden büyük şehre getiren Batman Rafinerisi’nin kapatılabileceği şeklinde açıklama yapan Yelmenoğlu, istihdam sorunu olan bir şehirdeki bacısız fabrika konumundaki rafinerisiyle ilgili değerlendirmeler yanlıştır.”

TAŞ: “NEDEN BATMAN RAFİNERİSİ?”
Batman Esnaf, Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Şevki Taş, petrolün olmadığı Kırıkkale Rafinerisi yerine Batman Rafinerisi için açıklama yapan Tüpraş Genel Müdürüne sert tepki gösterdi. Taş: “1955 Yılından beri Batman Rafinerisi, Türkiye’nin akaryakıt ihtiyacını karşılamıştır, karşılamaya da devam ediyor. 12 Yıldır Koç Şirketler Topluluğu bünyesindeki rafinerinin kapatılabileceğini açıklayan Genel Müdür Yelmenoğlu’nun ifadelerini büyük bir talihsizlik olarak değerlendiriyoruz. Koç grubundan rafineriye Petlas lastik fabrikası gibi bir ünite kurmasını beklerken, kapatılabileceği şeklindeki açıklamaları şiddetle kınıyoruz” dedi.

EKMEN: “RAFİNERİ KAPATILAMAZ”
Batman Emekliler Derneği Başkanı Hüseyin Ekmen, ilkel teknoloji ile 1955’ten beri günümüze dek üretimdeki Tüpraş Batman Rafinerisine yönelik açıklamalara seyirci kalmayacaklarını belirtti. Ekmen, şöyle konuştu: “Yüzlerce petrolcü yetiştiren Batman Rafinerisinin kapatılmasına asla müsaade etmeyiz. Çevre kirliliği başta olmak üzere birçok soruna rağmen bu tesisi sahiplenen Batman’dan bu rafineriyi kimse almayacaktır.”

ÇELİK: “BATMAN’I BUGÜNLERE
RAFİNERİ GETİRDİ”

Batman Koçerler Derneği Başkanı Emin Çelik de Tüpraş Genel Müdürü Yelmenoğlu’nun ifadelerine tepki gösterdi. Batman’ın bugünlere gelmesinde en büyük faktörün rafineri olduğunu belirten Çelik: “40 Haneli İluh’u, yarım milyonluk şehir yapan Batman Rafinerisi’dir. Batman, TPAO ve Tüpraş’la var olmuştur. Petrol sektörlerini korumak boynumuzun borcudur” dedi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim