**Kapatılan eski DEP Batman Milletvekili Nizamettin Toğuç, 21 yıl aradan sonra geldiği Batman’da yakınlarıyla hasret giderdi.

*Partililerin karşıladığı eski vekil Toğuç; “Ne diyeceğimi bilemiyorum. Eğer kanatlarım olsaydı uçardım. Çok sevinçliyim ama bir o kadar da hüzün doluyum” dedi.

HALAY ÖZLEMİ
21 Yıl süreyle Belçika’da kalan kapatılan DEP eski Milletvekili Nizamettin Toğuç, yıllar sonra geldiği Batman’da yakınları ile partililerle hasret giderdi. Önceki gece seçim lokalinde partililerle halay çeken Toğuç; “En çok oynamayı özlediğim halayı saatlerce çekmek istiyorum” dedi. “Sürgündeki Kürt Parlamentosu” ile “Kürdistan Ulusal Kongresi” oluşumunda yer aldıkları gerekçesiyle haklarında açılan davada ‘tutuklanmama’ güvencesinin ardından Türkiye’ye dönen eski DEP Milletvekili Toğuç, Batman hava limanında yakınları ile partililer tarafından karşılandı. Mardin DEP eski Milletvekili Mehmet Sincar’ın 1994 yılında Batman’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiği olayda yaralanan Toğuç, o olayı unutamadığını söyledi. HDP seçim lokalinde yaptığı konuşmada; “Doğrusu ne diyeceğimi bilemiyorum. Kanatlarım olsaydı uçardım. Yıllarca gurbette dost ve yakınlarımdan uzaktım. Çok sevinçli olduğum kadar da hüzünlüyüm. Bugün Mehmet Sincar ve bazı arkadaşlarımız aramızda yok” diye konuştu. 



“KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM”
HDP seçim lokalinde Milletvekili adayları Ayşe Acar Başaran, Hasan Yağız ve HDP-DBP İl yöneticilerin de aralarında bulunduğu kitleye seslenen Toğuç, çözüm sürecini de değerlendirdi. Toğuç şöyle konuştu; “Eğer birkaç yıldır insanımız ölmüyorsa, tabutlar gelmiyorsa güzel bir şeydir. Hükümet Dolmabahçe sarayında toplantılar düzenledi. İzleme komisyonu oluşturulup şu ana kadar müzakerelere başlanılmalıydı. Fakat hükümetin politikası iflas etti. HDP’nin barajı geçeceğine yönelik anketler hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem de hükümeti öfkelendiriyor. Onların gözleri çıkaracağımız 60-70 Milletvekilimizde. Fakat önümüzdeki seçimde o hesapları alt-üst olacak. Bize siyasetin yolunu kapattılar ama kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bir kaç gün İstanbul’da HDP’nin seçim çalışmalarına katıldım. 7 Haziran seçimi için geceli-gündüzlü çalışacağız.”



“EN ÇOK HALAY’I ÖZLEDİM”
Yıllar sonra gördüğü Batman’ı çok iyi bir yerde gördüğünü ifade eden Toğuç, halay çekmeyi çok özlediğini belirtti. Kürtlerin beyinlerinde özgürlükleri çoktan elde ettiğini söyleyen Toğuç; “En çok halay oynamayı özledim. Kitlemle doyasıya halay çekmek istiyorum. Bugün Kürtlerin sesi Kaf dağına kadar ulaşmış. YPG askerleri üniformalı elbiseleriyle Fransa sarayına davet ediliyorsa, Kürtlerin kat ettiği mesafeyi varın, siz değerlendirin. Batman’da seçim kampanyalarına katılacağım. Demokratik siyasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Belli aralıklarla hem Avrupa hem de Batman’da olacağım. Toprağımı ve memleketimi çok özledim” diye konuştu. Konuşmasının ardından Toğuç, seçim lokalinde partililerle bir süre halay çekti, yakınları ve partililerle hasret giderdi.

Editör: TE Bilişim