** 4 Yıl önce işsiz sayısının 38 binden 23 Bin 900’e düşüren İş-Kur Batman İl Müdürlüğü, geliştirilen projelere rekor ödeme yaptı. TYP, işbaşı, işsizlik sigortası ve mesleki kurs projelerine son bir yılda 81 Milyon 549 bin lira aktarıldı.

** İş-Kur İl Müdürü Besim Eviz, kamu kurumlarının taleplerini şimdiden topladıklarını belirterek; “Batman’da 4 bine yakın talep aldık. Önümüzdeki günlerde bu rakamı İş-Kur Genel Müdürlüğüne ileteceğiz. Eylül ayında ise müracaatları kabul edeceğiz” dedi.

TYP VE İŞBAŞI PROJELERİ TUTTU
Nüfusuna göre işsizliğin en fazla olduğu üç il’den biri olan Batman’da İş-Kur, TYP ve işbaşı projeleriyle işsizliği azaltmaya çalışıyor. 23 Bin 900 işsizin olduğu Batman’da son bir yıl içinde peş peşe projeleri hayata geçirdiklerini belirten İş-Kur İl Müdürü Besim Eviz, Batman ve ilçelerde 4 yıl öncesine göre işsiz sayısının azaldığını söyledi. Eviz, şöyle devam etti: “2012 yılında ilimiz genelinde işsiz sayısı 38 binlerdeyken bu rakam, hayata geçirdiğimiz projelerle 23.900’e düştü. Batman’daki tekstil sektörü projelere ilgi gösteriyor. Şu anda 5 bin civarında işçi tekstilde çalışıyor. İşbaşı, mesleki kurs, işsizlik sigortası ve TYP projeleri son dönemde işsizliği azalttı.”

“KAMUDAN 4 BİN TALEP ALDIK”
Kamu kurumlarının personel açığını gideren Toplum Yararına Programları kapsamındaki kadroların da önemine değinen Eviz: “Geçen yıl da 4 bine yakın 35 yaş sınırındaki işsiz bu projelerden yararlanmıştı. Bu yıl da proje için kamu kurumlarından talep aldık. Genel Müdürlüğümüze önümüzdeki günlerde bu talepleri tekrar bildireceğiz. Ramazan bayramı öncesinde bu kadroların süresi bitmişti. Şimdi hedefimiz Eylül ayında bu müracaatları yeniden alıp, projeleri başlatmak. Kamu kurumlarındaki personel açığını bu kadrolar kapatıyor” dedi.

PROJELERE 81 MİLYON TL
İlkokul mezunlarının ağırlıklı olduğu işsizlere yönelik projelerin ayrıntılarına da dikkat çeken Eviz, şöyle devam etti: “İşbaşı ve mesleki kurslara 29 Milyon 780 bin TL, işsizlik sigortasına 5 Milyon 410 TL, TYP’ye 44 Milyon 610 bin TL ve diğer projeler olmak üzere toplam 81 Milyon 549 bin TL ödeme yapıldı. Batman’da Esnaf Odaları Birliği’nin tespitine göre 3 işletmeden 2’sini kahve ve çayevi oluşturuyorsa bu da istihdamın öncelikli sorunlardan biri olduğunu gösteriyor. Yeni dönemde de istihdam ağırlıklı projeleri hayata geçireceğiz.”

Editör: TE Bilişim