*Suriye’nin Haseki kentinden 5 yıl önce Batman’a yerleşen 5 çocuk annesi Sihem Muhammed, 3’ü erkek 2’si kız çocuğuyla pet şişe toplayıp evine ekmek götürüyor. Anne Sihe Muhammed: “Ne olursunuz bizi dışlamayın. İsteyerek buraya gelmedik” diyor.

“SAVAŞTAN KAÇTIK”
Batman kent merkezinde sayıları 20 bini aşkın Suriyeli yaşama tutunurken, sığınmacı ailelerin çoğu atık toplayarak ailelerinin geçimini sağlıyor. Batman’ın Şirinevler mahallesinde 6 yıldır 5 çocuğuyla yaşamını sürdüren 36 yaşındaki anne Sihem Muhammed, Turgut Özal Bulvarı başta olmak üzere kent merkezinin işlek caddelerinde çöp konteynırlarında pet şişe ağırlıklı atık topluyor. Zaman zaman bazı çevrelerin Suriyeli sığınmacılara ön yargılı davranılmasından yakınan çaresiz anne Muhammed: “Ne olursunuz bizi dışlamayın. Biz isteyerek buraya gelmedik. 8 Yıldır süren savaş bizi bu topraklara getirdi. Bizi de kardeş görün. Avrupa ülkeleri yerine burada kalmaktan mutluyuz” dedi.

“YAZ-KIŞ DEMEDEN ATIK TOPLUYORUM”
Sabahın ilk ışıklarıyla atık toplama arabasıyla gün batımına kadar pet şişe toplayıp evine ekmek götürdüğünü söyleyen Sihem Muhammed: “Yaz-kış demeden cadde ve sokaklardaki konteynırlarda çocuklarımla atık topluyorum. Hurdacılara sattığımız atıklar sayesinde hem evin kirasını ödüyorum hem de çocuklarıma bakıyorum. Suriye’de bizim de evimiz vardı, akrabalarımız ve tanıdıklarımız savaşla birlikte bir yerlere savruldu. Haseki’den istemeden buralara geldik. Şimdi topraklarımızdan uzağız ama bir gün döneceğiz diye umutlanıyoruz. Arada sırada içimizde de bazı insanların yaptıkları yanlışların genellemeye dönüşmesi bizleri üzüyor. Lütfen bizi hor görmeyin. Bizi kardeş görün.” (Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim