**Bölgede sayıları gittikçe azalan Ermeniler, doğup-büyüdükleri yerlere özlem duyuyor. Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı, üç çocuğun İstanbul’daki Ermeni liselerinde eğitim gördüğünü belirterek; “Büyük çocuğumdan biri Amerika’ya gitti, diğerleri ise eğitimlerini İstanbul’da sürdürüyor” dedi.
“BU HOŞGÖRÜ BÖLGEDE DE OLSUN”
Yaklaşık 40 yıldır Batman-Sason’un Mereto dağı eteğindeki Ermenilere ait yerleşim biriminden İstanbul-Kumkapı’ya yerleşen Aziz Dağcı, gelenek-göreneklerini rahat bir şekilde sürdürdüklerini söyledi. Üç çocuğunun eğitimlerini İstanbul’daki Ermeni kiliselerinde tamamlandığına dikkat çeken Sason Ermeniler Derneği Başkanı Dağcı; “Maalesef bölgede sayımız kelaynak kuşları gibi azaldı. İstanbul’daki bu hoşgörü ortamının bölgemizde de olmasını isterdik ama maalesef eski olumsuzluklardan kaynaklanan bazı sorunlar bizi ister istemez, bölgeden uzaklaştırdı. Fakat yine de kültürümüze ait tarihi dokunun yok olmaması için mücadelemiz sürüyor. İstanbul’da nereden bakarsanız bakın, üç bine yakın Ermeni öğrenci, Karaköy ve Taksim’deki Ermeni ortaokulu ile liselerde eğitim-öğretim görebiliyor. Üç çocuğumdan büyüğü Amerika’ya gitti. Diğer çocuklarım ise Üniversitelerde okuyor. Bu eğitim kurumların Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde olması bizi rahatlatıyor” diye konuştu.
İSTİKLAL-TOKATLAYAN İŞ MERKEZİ DAVALIK
İstanbul-İstiklal caddesindeki Tokatlayan iş merkezindeki gelir yüzünden bölgedeki çoğu Ermeni kökenli olan 603 kişinin yargılandığını da söyleyen Sason Ermeniler Derneği Başkanı Aziz Dağcı; “Ermenilere ait mal varlıkların çoğu şu anda davalık durumda. Ciddi bir gelire sahip İstiklal’deki Tokatlayan iş merkezinin davası henüz sonuçlanmadı. Fakat bu önemli mal varlıklarının Vakıflara geçmesi konusunda çalışmalar var. Sadece İstanbul’daki Ermenilere ait mal varlıklarına değil, Doğu ve Güneydoğu’daki kilise, manastır ve mezarlıkların korunmasına yönelik çabamız var. İki yıldır kimliği meçhul kişilerce yıkılan Mereto dağı zirvesindeki Surp Asvadazin Meryem ana kilisesinin tadilat ve onarımı içinde çalışmalarımız sürüyor. Amacımız, tarihi dokumuzun geleceğe taşınmasına yöneliktir. Hem Batı illerinde hem de Doğu’daki Ermenilerin tarihi mirasının yaşamasına yönelik derneğimizin çalışmaları devam edecektir” dedi.  

Editör: TE Bilişim