** Milletvekili Ayla Akat Ata, işsizliğin dehşet verici boyutlara ulaştığını söyledi. Ata, işsizlik için Meclis araştırması istedi.


İŞSİZLİK HIZLA ARTIYOR”
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, TBMM’ye sunduğu araştırma teklifinde işsizlik rakamlarının dehşet verici olduğunu söyledi. Ata; “2000-2001 dönemindeki küresel kriz sonrasında hızla artan işsizlik oranları, AKP hükümeti boyunca iki haneli olmaya devam etmiş ve 1990’lı yıllardaki rakamların 2 katını aşmıştır. Türkiye açısından kronik bir kriz haline gelen işsizlik gerçeği, sorunun yalnızca görünen kısmıyla ilgilenerek halledilememektedir. TÜİK tarafından açıklanan 2000-2011 Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri’ne göre 2000 yılında % 6,5 olan işsizlik oranı 2005 yılında % 10,7’ye ulaşmış, 2008’den 2011’e kadar da sırasıyla 11, 14,1 ve 9,8 olacak şekilde yüksek oranlarda kalmıştır. Bu rakamların umutsuzluk veya başka bir nedenle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve da bu nedenle işsiz sayılmayanların hariç tutularak elde edildiği düşünüldüğünde istihdam sorununun gerçek boyutlarının dehşet verici ölçüde olduğu görülmektedir” dedi.


İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON’U BULDU”

Ata, şöyle devam etti; “Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Temmuz 2013 dönem sonuçlarını değerlendiği rapora göre Temmuz ayı itibariyle işsiz sayısı 4 milyon 894 bine ulaşmıştır. TÜİK raporuna göre işsizlik oranu %9,3 görünürken DİSK-AR bu oranın 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve bu nedenle işsiz sayılmayanlar dahil edildiğinde %15,79 olduğunu belirtmiştir. Bunlara ek olarak, umudu kesik olduğu için ya da diğer nedenlerle son 3 aydır iş aramayıp çalışmaya hazır olanlarla birlikte işsizlik bir önceki yıla göre 544 bin kişi artmıştır. Rapora göre açığa çıkan bir başka önemli veriyse güvencesiz çalışmayla ilgilidir. 2008 Temmuz dönemine göre geçici bir işte çalışanların sayısının %32,5 oranında arttığı görülmektedir.

Bahsi geçen istatistiksel verilere ek olarak, Türkiye’deki işsizlerin önemli bir kısmının kadınlar ve gençler olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, iş gücü ve istihdam alanındaki güvencesizliğin sebeplerinin araştırılarak işsizlik sorunuyla mücadele etmek için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılması zorunlu hale gelmiştir.”


Editör: TE Bilişim