**IŞİD’ten kaçıp Batman’a yerleşen Ezidi sayısı 3 bine çıktı. Batman Belediyesi 20 bin Ezidinin yerleşeceği çadır kent kuruyor. Şengal bölgesine dönmeyeceklerini belirten Ezidiler; “IŞİD rehin aldığı kadın ve kızlarımızı 600 dolar karşılığında Araplara satıyor” dediler.
SPOR TESİSLERİNE SIĞINDILAR
Batman Belediyesi halk evleri ve Beşiri ilçesinin Ezidi köylerine yerleşen 2 bin 500 Ezidinin yanı sıra önceki gece Batman’a gelen 472 Ezidi, Belediyespor tesislerine yerleştirildi. Sağlık kontrolünden geçen ve ihtiyaçları karşılanan Ezidiler, Şengal (Sincar) bölgesinden 10 saat yürüyerek ulaştıkları Roboski köyünden Batman’a araçlarla getirildiklerini söylediler. Şengal’e 20 kilometre uzaklıktaki Sipa ve Xırda köyüne baskın yapan IŞİD’in 400 civarında kadın ile kızı rehin aldığını belirten Mahir Emar ve Mervan Ali; “Öğle saatlerinde ağır silahlarla köye giren IŞİD, önce kimseye karışmayacağını duyurdu. Sonra ağır silahlarla etrafı taradı. Elimizde az sayıda silah olduğu için direnemedik. Çareyi kaçışta bulduk” dediler.
“DİRENENLERİ ÖLDÜRDÜLER”
Sipa köyünde oturan Ezidilerden Ziya Ali ve Sadi Mirze, beş saat süren çatışmada IŞİD örgütünün köyde 150 kişiyi ağır silahlarla tarayıp öldürdüğünü belirtti. Araçlarla Şengal bölgesinden kaçtıklarını ifade eden Ali ve Mirze, şöyle konuştular; “Araçları olanlar canlarını kurtardı. Ancak yollara düşenler ise yine IŞİD’ten kurtarılamadı. Şengal bölgesinde çok sayıda ölü var. Amcalarımız, yakınlarımız, abla ve kız kardeşlerimiz IŞİD’in elinde. Müslümanlığı kabul edenleri de öldürdüler. PYD olmamış olsaydı, Ezidi kalmazdı.”
“KADINLARIMIZ 600 DOLARA SATILIYOR”
IŞİD’in elinde rehin tuttuğu Ezidi kadın ve kızların 600 dolardan Araplara satıldığını iddia eden Halit Babir, Xıçan Şemo ve Buzan Keşko; “2 bin 500’ü aşkın kadın ve kızlarımız IŞİD’in elinde. Bazı kadınları da mevzilerde uçaklara karşı kalkan olarak kullanıyorlar. Kadınlarımızı Katar ve Suudi Arabistan’daki Araplara 600 dolara sattıklarına dair facebook’ta görüntüler var elimizde. IŞİD, orada insan ticareti yapıyor. Bir daha Şengal’e dönmemiz imkansız. Çünkü Musul ve çevresi IŞİD’in elinde. Kadın ve kızlarımızın çetenin elinde olduğu o topraklara dönmemiz çok zor” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim