** HDP Batman Milletvekili Ali Atalan, TBMM’ye iki soru önergesi sundu. Atalan, TPIC işçilerinin sorununu Enerji Bakanı Taner Yıldız’a soran Atalan, Ezidilerin durumunu da Başbakan Davutoğlu’na sordu.

 

TPIC İŞÇİLERİNİ SORDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ali Atalan, Meclis’e TPIC işçilerinin sorunu ile azalan Ezidi nüfusuyla ilgili soru önergeleri sundu. Atalan, TPIC işçilerinin sorunuyla ilgili Enerji Bakanı Taner Yıldız’a şu soruları yöneltti: “-Seçim döneminde Maliye Bakanı ve AKP adayı siyasetçilerin işçilere 2015 yılı sonuna kadar iş çıkışlarının verilmeyeceğine dair söz vermişler midir? Bu kişiler sözlerinde neden durmamış ve işçilerin hakları neden korunmamıştır? - TPIC’te çalışan işçilerin önce asgari ücretle işlerine devam edecekleri söylenmesine rağmen iş çıkışları verileceğine dair çıkan haberler doğru mudur? - Petrol arama kuyularında bekleme süresinin olduğu doğru mudur? - Petrol arama kuyularında çalışan işçilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?”

 

“EZİDİ NÜFUSU NEDEN AZALIYOR”
Atalan, Ezidilerin sorunlarını da Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sordu. Atalan’ın önergesi şöyle: “-Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’deki Ezidi nüfusu kaçtır? - 1980’den önce Türkiye’de yaşayan Ezidi nüfusu kaçtır ve yaşamış oldukları yerleşim yerleri hangileridir? - 2015 yılı itibariyle Türkiye’de yaşayan Ezidi nüfusu kaçtır ve yaşadıkları yerleşim yerleri hangileridir? - 1985 yılından sonra Ezidi nüfusunun azalma sebebi nedir? Ezidileri göçe sürükleyen sebepler nedir? - Göç etmek zorunda kalan Ezidilerin Türkiye’deki taşınmaz mal varlıklarına ne olmuştur? - Göç nedeniyle boşaltmak zorunda kaldıkları köylerin durumu nedir? - Türkiye’de yaşamakta olan Ezidiler kültür ve inançlarını özgürce yaşayabilmekte midirler? Kültür ve inançlarını daha iyi yaşayabilmeleri için çalışmanız var mıdır? - Şengal’den Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Ezidileri, Türkiye’de 1980 sonrası boşaltılmış Ezidi köylerine yerleştirmek için bir çalışmanız var mıdır? - Şengal’den Türkiye’ye göç etmiş Ezidilerin mülteci statüsüne alınması için çalışmanız var mıdır?”

Editör: TE Bilişim