** Mazlu-Der Batman Şubesi, Hacı Lokman Birlik’in cenazesine yapılanların insanlık dışı uygulama olduğunu belirterek, muameleyi lanetlediklerini açıkladı.

 

OLAY YARATAN GÖRÜNTÜ
Şırnak’ta güvenlik güçleri ile YDG-H üyeleri arasında çıkan çatışmada öldürülen ve daha sonra panzere bağlanarak sürüklenen cenazeyle ilgili Batman Mazlum-Der Şubesi açıklamada bulundu. Dernek Başkanı Hasan Argünağa, yazılı açıklamasında: “Savaşın derinleştiği, barışa olan mesafemizin günden güne arttığı günlerden geçiyoruz. İnsanlığa düşen görev, yaşamını yitiren kim olursa olsun cenazesinin insan onuruna yaraşır bir biçimde defnedilinceye kadar gerekli saygıyı göstermesidir. Şırnak Konak Mahallesinde güvenlik güçleri ile PKK bağlantılı YDG-H üyeleri arasında yaşanan çatışma sırasında Hacı Lokman Birlik (24) yaşamını yitirdi. Ardından Hacı Lokman Birlik'e ait olduğu iddia edilen fotoğrafta, bir cenazenin boğazına ip geçirilerek özel harekat panzerine bağlanıp sürüklendiği görüldü. Bir insanın bedeninin değil tüm insanlık onurunun yerlerde sürüklendiği ve son ana kadar gerçek olmamasını umduğumuz bu görüntülerin gerçek olduğunu,  İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan görüntüler hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisiyle ve akşam saatlerinde vahşetin yayınlanan videosuyla öğrendik” dedi.

 

“ETKİN SORUŞTURMA YAPILMALI”
Açıklamanın devamında şöyle denildi: “Yüzyıllardır yeryüzünde var olan savaş olgusu, beraberinde bir hukuku da zorunlu kılmıştır. Savaş hukuku, savaş veya çatışma sırasında sergilenecek davranışların sınırlarını da belirler. Bu bağlamda yaşamını yitiren kim olursa olsun, cesedine işkence etmek savaş hukukunun çiğnenmesidir. Aynı zamanda bu fotoğraflar ile toplumsal bir öfke ve infial açığa çıkmaktadır. Bu infialden kaygımız, çatışmaların daha da derinleşerek toplumda duygusal kopuşun artmasıdır. İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık, yaşanan bu vahşet ile ilgili hukuki ve idari soruşturma için gerekli talimatlar verildiğini duyurmuştur. Daha önce benzer soruşturma talimatlarından vicdanları tatmin eden sonuçların çıkmamış olması bizi yasal süreçler konusunda endişelendirmektedir. İlgili makamlara,  10 Ağustos 2015 tarihinde, Kevser Eltürk'ün (Ekin Wan) cesedine yapılan insanlık dışı muamele nedeniyle daha önce talimatı verilen soruşturma ile birlikte Hacı Lokman Birlik’in cesedine uygulanan insanlık dışı işkence hakkında yürütülen soruşturmaların bir an önce vicdanları tatmin edecek şekilde neticelendirilmesi ve toplumsal infialin önünü alacak tedbirler geliştirilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

 

Editör: TE Bilişim