**İmar barışıyla ile ilgili müracaatların bugün başlayacağını belirten Çevre-Şehircilik Müdürü Muzaffer Özkan: “En son müracaat tarihi 31 Ekim 2018. Müracaat yapıldığında 24 saat içinde bir SMS gelecek. ‘Müracaat alındı, parayı yatırın’ diye. Maliyenin gösterdiği hesaba, buraya herkes kendisine bu yazı geldikten sonra para yatıracak” dedi.

MÜRACAAT GÜNÜ
İmar barışına müracaatlar bugün başlıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, bugün itibari ile müracaatların alınacağını açıkladı. En son müracaat tarihinin 31 Ekim 2018 olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özkan: “Vatandaşın kendi beyanı esas, temel prensip bu. Vatandaş buna e-devlet sistemi üzerinden girebilecek. Herkesin zaten bir şifresi var. Yoksa şifrelerini alıp, e-devlet sistemi üzerinden müracaatını yapacak vatandaş. Hiçbir yere gitmesine, her hangi bir yere başvurmasına gerek yok. İlçelerde tapu kadastro müdürlüklerine vatandaş gidip bu hizmeti alabilecek” dedi.

KONUTLARDA %3, TİCARİLERDE %5 ORAN
Konutlar %3, ticarilerde ise %5 oranın yasallaştığını belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Muzaffer Özkan, şunları kaydetti: “Tarımsal amaçlı basit bir yapı varsa kaç metre yapılmış bunu 200 lira ile çarpacak. Eğer 1 veya 2 katlı gecekondu diye tarif ettiğimiz bir yapısı varsa bunu 600 lirayla çarpacak. 200 liradan başlayacak, 2000 liraya kadar uzanan hatta evinin yapı değerini kendisi işaretleyip bu rakamlarla çarpmış olacak. Bu müracaat yapıldığında kendisine bir SMS gelecek müracaatınız alındı,  parayı yatırın diye. Maliyenin gösterdiği hesaba buraya herkes kendisine bu yazı geldiğinden sonra yatıracak.”

MÜRACAATTA GEREKEN BELGELER
E-Devlet üzerinden imar barışına yapılacak müracaatta gereken bilgileri içeren 12 madde şöyle sıralandı: “E-devlet şifresi, cep telefon numarası, e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerin ayrı ayrı toplam alanları, yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa-arazinin emlak vergi birim değeri, yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alanı, yapı sınıfı, imar mevzuatına ayıkırlılığın tarif edilmesi yapı gösteren ve aykırılık gösteren birer adet fotoğraf.”

YAPI KAYIT BELGESİ ŞART
31.12.2018 tarihine kadar vatandaşın yapı kayıt belgesini almasını gerektiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özkan, sözleri şöyle sürdürdü: “Parası olan vatandaş gidip parasını yatırabilir. Yapı kayıt belgesini 24 saat içinde alsın, mahsuru yok. Ama parası yoksa beklesin, biriktirsin. 31.12.2018 tarihine kadar bu parayı yatırsın, kayıt belgesini öyle alsın. Vatandaşın parayı kimseye vermemesi, her hangi bir olumsuzluğa sebebiyet vermemesi için vatandaş kendi beyanıyla hazine üzerinden kaç metrekare de oturuyorsa yapısı ne kadarsa bunu işaretleyecek, bedelini ödeyecek.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim