**Bölgede ilk böğürtlen ekiminin yapıldığı Batman-Siirt il sınırındaki Yunuslar köyünde 70 dönümlük alana üretim yapan Fernas Gıda Şirketi, ilk ürününü bayramdan sonra Almanya’ya gönderecek.

BÖĞÜRTLEN YÜZ GÜLDÜRÜYOR
Batman-Siirt il sınırında 70 dönümlük alana böğürtlen ekimi yapan Fernas Gıda Şirketler Topluluğu, ilk ürününü Almanya’ya ihracat edecek. Batman il sınırındaki Yunuslar köyünde yaklaşık 70 dönümde üretimi yapılan böğürtlenden 50 ton rekolte beklediklerini belirten Ziraat Mühendisi Ahmet Ceylan: “Böğürtlenin veriminden memnunuz” dedi. Böğürtlenin, üreticinin artık öncelikli ürünleri arasında olduğunu da ifade eden Ceylan: “Böğürtlen bu sene hem verim hem de fiyat bakımından üreticileri memnun edecek. İki hafta içinde başlayacak böğürtlen hasadı Ağustos sonuna kadar sürecek. Bu ürün istihdama da katkı sağlayacak” diye konuştu.

İLK ÜRÜN ALMANYA’YA
Tarım Bakanlığı’nın bölgede yeni denemek istediği ürünü 3 yıl önce ektiklerini anlatan Ceylan, şöyle devam etti: “Böğürtleni yeni ektiğimizde bir çok üretici ‘tutmaz’ demişti. Ancak çileğe alternatif olan ürün zamanla rağbet görmeye başladı. Bu yıl ürünümüzü Almanya’ya göndereceğiz. Gerekli bağlantıları yaptık. Böğürtlenin üretim maliyeti düşük, verimi ise yüksek. Organik asit, mineral bakımından  zengin bir meyve. Özelikle bitkilerde bulunan flavanlar açısından zengin olan böğürtlen kansere karşı adeta kalkan görevi üstleniyor. Ayrıca kanı incelterek kan şekeri dengeleyen böğürtlen diyabet rahatsızlığı olan için de önemli şifa kaynağıdır. Günde bir avuç böğürtlen sağlık açısından çok yararlı.”

2500 DÖNÜMLÜK ALAN ORMAN GİBİ
2500 dönümlük alana böğürtlenin yanı sıra elma, armut, erik ve kayısı fidelerinin ekimini yapan Fernas Şirketi, Batman Organize Sanayi Bölgesinde meyve suyu fabrikasında da meyve suyu ağırlıklı içecekleri piyasaya sürüyor. Daha çok bodur elmalarının yetiştiği bahçede hasat döneminde 400’e yakın kişiye istihdam sağlanıldığı söyleyen Ceylan şunları kaydetti: “Ağustos ayında elma hasadına başlayacağız. Elma şu anda gelişeme safhasında. Bu aylar elmanın kendini büyüttüğü dönemdir. Aşırı sıcaklara karşı bahçenin genelinde de file uygulamasını getirdik. Daha önce bölgede yetişmeyen birçok ürünün bu verimli topraklarda yetiştiğini bir yerde ispatladık.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim