ÇALIŞMALAR YENİDEN

Dicle Nehri üzerinde 2010 yılında yapımına başlanan Ilısu Barajı’nın inşaat faaliyeti devam ederken, iki müteahhit PKK tarafından kaçırılıp daha sonra serbest bırakılmıştı. Bunun üzerine Ağustos 2014 tarihinde baraj inşaatında çalışan işçiler ‘güvenlik’ gerekçesiyle topluca istifa etti ve baraj inşaatı da durdu. Ancak DSİ, Kasım ayında yaptığı bir açıklama ile Ilısu Barajı için işçi alımlarının tekrar başladığını ve inşaat süresince güvenlik önlemlerinin artırılacağını bildirdi.

 

ÇATIŞMA RİSKİ

Bunun üzerine PKK’nın askeri kanadı HPG imzasıyla, “Daha önce de Ilısu Barajı için bölgede yaşayan tüm insanlar, doğa ve çevre için zarar vereceği için iptal edilmesi için halkımıza çağrı yapmıştık. Bundan sonra olacaklardan sorumlu değiliz” ifadelerine yer veren bir bildiri dağıtıldı. Yaklaşık 5 ay aradan sonra yapımı için tekrar start verilen Ilısu Barajı’nın bölgede çatışmalara neden olabileceği endişesini aktaran Hasankeyf’i Yaşatma Derneği de baraj inşaatının başlatılmaması gerektiğini savundu.

 

‘BARAJ İÇİN BARIŞI RİSKE ATMAYIN’

Ilısu Barajı yapımının Abdullah Öcalan ile yapılan barış görüşmeleri riske atacağını belirten Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yıllardır su sıkıntısı artan Irak'ı, Dicle suyunun önemli bir kısmını sulamak için geri tutarak daha zor durumda bırakmayın. Barajlar gibi büyük su yapılarının çelişki ve çatışmaları körükleyebileceğini son aylarda Irak'taki savaşta yaşadık. Biz özellikle Türkiye, Irak, Ortadoğu ve Avrupa'daki sivil toplum kuruluşlarını ve diğer siyasi karar temsilcilerini Ilısu Barajı ve HES Projesi'ne karşı harekete geçmeye çağırıyoruz. Bu projenin sadece dar bir şirket çevresi ve merkezi çözümler düşünen hükümet kanadına faydası olduğunu biliyoruz.”

Editör: TE Bilişim