Batman Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yatırımcılar bir araya gelerek, ekonomideki kötü gidişatı değerlendirdi. Firma sahipleri: “İşler durma noktasına geldi. Bir dizi önlem alınmazsa iflaslar üst üste gelebilir” dediler.

 

“SİPARİŞ ALAMIYORUZ”
Çözüm sürecinden çatışmalı sürece geçilmesiyle bölge illerinde olduğu gibi Batman’da da ekonomi durma noktasına geldi. Batman Organize Sanayi Bölgesi’deki yatırımcılar bir araya gelerek, ekonomik durumu değerlendirdi. OSB toplantı salonunda düzenlenen toplantının sonuç raporunda: “Çözüm sürecine son verilmesi sonrası bölgede ticaretin durma noktasına gelmiştir. Batman’da üretim yapan fabrikaların tamamı, bölge illerine satış yapmaktadır. Özellikle, Hakkâri, Yüksekova, Şırnak illerinde ve daha bir onlarca ilçeden yeni siparişler gelmediği gibi geçen aylarda satılan malların tahsil zamanı gelen çeklerin de tahsilinde önemli sıkıntılar yaşanmaktadır” denildi.

 

“FAİZSİZ KREDİLER SAĞLANMALI”
Raporun devamı şöyle: “Bölgede yaşanan şiddetli iç karışıklık sebebiyle büyük sıkıntı yaşayan üreticiler, umudu banka kredilerine bağlamış durumdadır. Fakat bu konuda da kapılar yüzlerine kapanmaktadır.. Firmaların bankalardaki kredi limitleri %100’e ulaşan oranlarda düşürülerek ortadan kaldırılmış veya önemli oranda azaltmış durumdadır. Bu olumsuz duruma firmalar kendi imkanları ile direnmeye çalışmaktadır. Fakat durumun devam etmesi durumunda, toplu işçi çıkarmalar, fabrikaların iflasları üst üste gelmesi riski görülmektedir. Olumsuzluklara şu şekilde önlemler alınabilir; - Kredi Garanti Fonu (KGF) bölgedeki firmaların ölçeklerine göre belli bir miktarı teminatsız olarak garanti etmelidir. - Eximbank’a olan kredi borçlarının ertelenmesi, Vergi, Sigorta ödemelerinin ertelenmesi.- Doğal afetler gibi sıkıntılı durumlarda devreye giren KOSGEB faizsiz kredi desteğinin bölge illerindeki sanayici ve diğer işletmeler için acilen uygulamaya konulması.”

Editör: TE Bilişim