*Kentsel dönüşüm projesi kapsamında Belde mahallesinde 100 konut 1 ayda yerle bir oldu. 10 çalışanla bir ayda yıkımı yapılan konutlardan 70 ton demir çıkaran hurdacıların yüzü gülüyor…
**Hurda demir satıcıları Abdulkerim Yılmaz ve İhsan Çelik, “İskenderun Demir Çelik’e gönderdiğimiz hurda demirin kilosunu 750 kuruştan satıyoruz. Hazır demirin kilosu ise 1450 lira. Hurda demirden herkes kazanıyor” diyorlar.

HURDA-DEMİR PARA EDİYOR”

Batman’ın Belde mahallesindeki eski 100 konutun kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenmesi hurda-demir satıcılarının yüzünü güldürdü. 1 ayda yıkılan eski konutların enkazından 70 ton civarında inşaat demiri çıkardıklarını belirten hurda-demir satıcıları Abdulkerim Yılmaz ve İhsan Çelik, “Hurda-demir iyi kazanç getiriyor. Kentsel dönüşüm projesinin yenilediği eski binaların enkazlarındaki demire talipliyiz. 10 çalışanımızla birlikte 1 ay gibi bir sürede hedeflediğimiz oranda demiri çıkardık. Şimdi hurda demirleri İskenderun’a gönderiyoruz” diye konuştular.

HURDA, YENİ DEMİRİN YARISINA”

İskenderun’daki bazı firmalara hurda demir kilosunu 750 kuruştan sattıklarını söyleyen Yılmaz ve Çelik, şöyle devam etti; “İskenderun’daki firmalar hurda demiri havada kapıyor. Nakliye ücretlerini bile firmalar ödüyor. Yeni demirin kilosu 1450 TL. Yarı yarıya sattığımız demirde zarar etmiyoruz. Herkes kazanıyor. İnşaat sektörünün eski yapılara yönelik projeleri bize de yaradı.” Tonlarca beton yığınları arasındaki demir çıkaran işçilerden Mehmet Şirin Alan ve Mehmet Can Esen, günlük yevmiyelerinin 50 TL olduğunu belirterek; “Beton yığınları arasındaki demirleri çıkarabilmek için gün boyu balyoz ve kesici aletler elimizden düşmüyor. Günlük yevmiyemizi belki de en ağır işte elde ediyoruz” dediler.


TIRLARLA İSKENDERUN’A

25 Tonu bulan hurda demiri 24 saatte İskenderun’a ulaştırdığına işaret eden tır sürücüsü Mehmet Yenice; “Son 15 günde 6 tır hurda demiri İskenderun’a götürdüm. 1-2 sefer daha buradan hurda demiri İskenderun’a taşıyacağım. Eski konutlardan çıkan çok miktarda hurda demiri İskenderun’a götüren kamyon ve tır sürücüleri de var. İşsiz kesimin umudu eski binaların kentsel dönüşüm programı kapsamındaki yeni yapılar oldu. Hurda demir satıcılarından inşaat ustaları ve şoföre kadar herkes bu işten para kazanıyor” diye konuştu. Bu arada hurdalık demirleri istifleyip tır ve kamyonlara yükleyen ağır iş makine sürücüleri de günlük yevmiyelerini yıkımı yapılan inşaatlardan elde ettiklerini söylediler. (Reşat YİĞİZ)

Editör: TE Bilişim