* Son iki hafta içinde alıma başlayan TMO, hububat üreticisine 10 gün içinde parasını ödeyince çiftçi, tüccar yerine ürününü TMO’ya teslim ediyor. Batman TMO Şubesi, günde 3 bin ton ürün alımını gerçekleştiriyor.

İKİ HAFTADA 30 BİN TON ÜRÜN
Bölgenin en kaliteli buğdayının yetiştiği Batman ovasında hasadı tarladan kaldıran yöre çiftçisi, bu yıl ürününü TMO'ya teslim ediyor. 10 Günde ürün bedelini alan buğday ve arpa üreticisi, daha önce gerek ortalama ve gerekse de peşin ödemede erken davranan tüccarı tercih ediyordu. TMO Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, ekmeklik buğdayın tonunu 1.050, makarnalık buğdayın tonunu ise 1.100 TL'den aldıklarını söyledi. Randevulu sistemde günde 3 bin ton buğday alımını gerçekleştirdiklerine dikkat çeken TMO Müdürü Güneş: “Ayrıca ürün kalitesine göre yani protein yüksekliğine göre de çiftçiye prim veriyoruz. Bu yıl Batman bölgesinde 140 bin ton üzerinde bir rekolte bekliyoruz” diye konuştu.

YENİ DEPO, SİLOLAR VE UN FABRİKALARI
Batman ovasında hububat yüz güldürünce lisanslı depo, silolar ile buğday ve un fabrika sayısı da arttı. Batman Organize Sanayi Bölgesi'nde buğday fabrika sayısı 4'e çıkarken, OSB çevresinde 4 adet lisanslı depo ile silo özel sektör tarafından yapıldı. TMO'nun siloları yetersiz kalınca, özel sektöre ait silolar TMO tarafından kiralandı. Hasat mevsiminde bölgede en fazla buğday rekoltesinin gerçekleştirildiği Batman ovasında yetişen bir başka kaliteli ürün ise kırmızı mercimek. Yöre çiftçileri, yılda ortalama ürettiği yaklaşık 20 bin ton kırmızı mercimeği Gaziantep ve Adana'ya gönderiyor. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim