**Ezidilerin ‘Ezi’ bayramı Batman’ın Beşiri ilçesindeki köylerde hoşgörünün fotoğrafını yansıttı. Mardin’in Midyat ilçesindeki Süryaniler, Batman ve çevre köylülerini de evlerinde ağırlayan Ezidiler; “Biz Müslüman kardeşlerimizin dini bayramlarını, onlar da bizim bayramımızı kutluyor” dediler.

 

EZİ BAYRAMINDA HOŞGÖRÜ

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı köy ve mezralarda yaşamlarını sürdüren Ezidiler, ‘Ezi’ bayramını kutladı. Üç gün sürecek bayramın ilk gününde çevredeki ilçe ve köylerde oturan Müslümanları da ağırlayan Ezidiler; “Biz Müslüman kardeşlerimizin dini bayramını kutluyoruz, onlar da bizim bayramımızı” dediler. Beşiri ilçesine bağlı Üçkuyular, Oğuz, Onbaşı ve Uğurca köylerinde Ezi bayramının ilk gününde misafirlerine ikramda bulunan Ezidiler; “Hoşgörülü bir ortamda gelenek ve göreneklerimizi sürdürüyoruz. Dini bayramlarda Müslüman kardeşlerimize gittiğimiz gibi onlar da bayramlarımızda bizleri unutmuyorlar” diye konuştular.

“BU ORTAMDAN MUTLUYUZ”

Beşiri’nin Üçkuyular (Fakira) köyünde oturan muhtar Osman Öngüdü, köy sakinlerinden ezidi Sait Koçbaş, bayramlarını kutlamaya gelen Çevrimova muhtarı Cafer Konaç’ın duyarlılığına teşekkür ederek, şöyle konuştu; “Biz dini bayramlarda Müslüman kardeşlerimizi ziyaret ediyoruz. Onlar da sağ olsunlar, var olsunlar Ezidi’lerin bayramında hep yanımızda oluyorlar. Bayram süresince çevredeki köy ve Batman’daki dostlarımız bizleri yalnız bırakmıyor.”

SÜRYANİLER, EZİDİLERİ UNUTMADI

Batman İl sınırındaki Mardin’in Midyat ilçesindeki bazı Süryaniler de Beşiri ilçesindeki Ezidilerin bayramını kutladı. Beşiri’nin Onbaşı köyündeki Alaattin Kartal’ın evini ziyaret eden Midyatlı bazı Süryaniler; “Yıllarca Ezidi kardeşlerimizle dostluğumuz sürüyor. Süryani bayramında da Ezidiler bize geliyor, biz de onları ziyaret gidiyoruz” dediler. Onbaşı köyünde misafirlerine ikramda bulunan İlyas ve Kenan Kartal; “Sabah saatlerde aile büyüklerimizle mezarlığımızı ziyaret ederiz. Gün boyu eve gelen konuklarımızı da ağırlamak bizim görevimiz” diye konuştular.

“ARAZİLERİMİ EKİYORUM”

22 yıl önce Beşiri’nin Oğuz köyünden Almanya’ya göç eden Rızga Aran, bu yıl Ezi bayramını köyünde kutlamanın sevincini yaşadığını ifade ederek şunları söyledi; “Uzun süredir Almanya’da yaşıyorum. Fakat topraklarımı ekmek için de yılda mutlaka bir-iki kez memleketime gelirim. Bu yıl büyük tesadüf bayramı topraklarımda kutluyorum. Bir dönemler burada sayımız fazlaydı. Şimdi az da olsak bayramımızı burada hoşgörü içinde kutluyoruz.” Öte yandan Beşiri yöresindeki Ezidiler, bayramda evlerine konuk olan misafirlerini yemekte ağırlıyor, bayram sofrasını konuklarına ikram etmeden bırakmıyor. 

Editör: TE Bilişim