*Batman merkeze bağlı Yolveren (Çinere), Beşiri ilçesine bağlı Uğurca (Korığ) ve Üçkuyular (Fakira) köy muhtarlığına seçilen üç Ezidi muhtar, hizmetleri yeterli görmediklerini söylediler. Ezidi muhtarlar; "Halen bu çağda yolumuz asfaltsız. İçme suyumuz yok, alt yapı sorunlarımız diz boyu" dediler.

EZİDİ MUHTARLAR TEKRAR GÖREVDE

Batman il genelinde sayıları 125'e düşen Ezidilerin bulunduğu köylerde tekrar eski muhtarların 30 Mart'ta seçilmesi yöredeki Ezidileri sevindirdi. 35 yıl süreyle muhtarlığını yaptığı Beşiri'nin Uğurca (Korığ) köy muhtarlığını 30 yaşındaki oğlu Erhan Tağay'a bırakan Yusuf Tağay, şöyle konuştu; "80'li yıllara kadar 60 haneli olan Uğurca'da şimdi 12 seçmen kaldı. Geçen pazar sandığa giden 12 seçmenin oyuyla bu kez muhtarlığı oğlum Erhan Tağay kazandı. Kendisine başarılar diliyorum. Muhtarlığı benden daha iyi yapacak. Yakınlarımızın çoğu Almanya'ya göçünce maalesef köyde sayımız gittikçe azaldı." Uğurca'nın muhtarlığını babasından devralan 30 yaşındaki Erhan Tağay ise başta elektrik ve su olmak üzere köyün ciddi sorunları bulunduğunu ifade etti. Bir kilometrelik yolun stabilize olduğunu belirten genç muhtar Tağay, "Yeni dönemde hedefim alt yapı sorunlarına çözüm bulmaktır" dedi.

"ÖTEKİLEŞTİRİLMEK İSTEMİYORUZ"

Batman merkeze bağlı Yolveren (Çinere) muhtarlığını üçüncü dönem üstlenen 76 yaşındaki Mahmet Alcu ise 20 yıldır üç kilometrelik yolun asfaltlanmamasından yakındı. Hasankeyf yol ayrımı ile köy arasındaki mesafenin üç kilometreyi bulduğu anımsatan muhtar Alcu, şöyle devam etti; "Köyde sadece eşim Hame ile birlikte yaşıyoruz. Fakat yaz döneminde Almanya'daki yakınlarımızın çoğu tatil için köyü tercih ediyor. Ancak yol sorunundan tutun alt yapıya kadar bir yığın sorunun çözümü konusunda ilgili kurumların kapısını aşındırıyoruz. Nedense sorunlar ortada duruyor. Çevremizdeki tüm köy ve mezraların yolları asfaltlı. Nedense Ezidi köyleri kaderine terk edilmiş durumda. Hizmette ötekileştirilmek istemiyoruz. Biz de hizmetlerle buluşmak istiyoruz."


ÜÇ KUYULARDA DERTLİ MUHTAR

23 Yıldır Üç kuyular (Fakira) köy muhtarlığını rakipsiz olarak yapan 85 yaşındaki Osman Öngüdü Yenipınar ile Üçkuyular arasındaki 2.5 kilometrelik yolun asfaltlanması için defalarca Beşiri Kaymakamlığına başvurduğunu belirtti. Köyde kalan 17 Ezidi seçmenin oyuyla tekrar muhtarlığa seçilmenin burukluğunu yaşadığını söyleyen muhtar Öngüdü, "Köylülere verdiğim vaadlerden biri de yolun asflatlanmasıydı. Maalesf bu talebimizi ilgili kurumlar yerine getirmiyor. Köyümüze Almanya'dan izne gelen Ezidiler için konukevi ve taziye evi yaptık. Köye gelen konuklarımız çamur ile toz-topraklı yola girince neye uğradığını şaşırıyor. 7 çocuğum Almanya'da. Bazen köye davet ettiğimizde yıllardır köy yolunun asfaltlanmadığını görünce şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Ne zaman köyümüzün yolu asfaltlanacak merak ediyoruz?" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim