*Ankara’daki patlamayı kınayan HDP Batman Milletvekilleri ile seçilmişlerin kitleyle birlikte yürümesine izin verilmemesi, Batman’da bilindik görüntülere sahne oldu. HDP Milletvekilleri, seçim bölgelerinde kaldırımlarda yürümelerinin engellendiğini belirterek, “Milletvekilleri şehirlerinde yürüyemiyor” diye konuştular.

ARBEDE SONRASI AÇIKLAMA

Turgut Özal Bulvarı Dörtyol kavşağında polisin tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ettiği kitle arasında yer alan HDP Milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Ali Atalan, Saadet Becerikli ve Milletvekili adayı avukat Kadir Tunç, olayın ardından Atatürk parkı önünde açıklama yaptı. Bazı partililerin de eşlik ettiği Milletvekilleri, yürüyüşlerine izin verilmemesine sert tepki gösterdi.



TUNÇ, “FAİLLER AYNI ODAKLARDIR”

HDP Milletvekilleri ile birlikte Atatürk parkına yürüyen HDP 4. Sıra Batman Milletvekili adayı avukat Kadir Tunç, baskılara karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtti. Tunç, şöyle konuştu : “Ankara’daki katliamın faillerinin bizce kim olduğu malum. Daha önce 90’larda Kürdistan’da yapılan katliamların failleri kimse, bugün Ankara’da, Suruç’ta, Cizre’de ve diğer yerlerde yapılan katliamların failleri aynı odaklardır. Bizler basın açıklaması yapmak ve en doğal hakkımızı demokratik bir şekilde yerine getirmek adına HDP il binasından Atatürk Parkına yürümek istedik. Fakat polis, biz seçilmişler ve halkın yürüyüşüne izin vermedi. Ancak bilsinler ki ne yaparlarsa yapsınlar, bu baskı ve katliamlara karşı direnişimizi sürdüreceğiz.”



BECERİKLİ, “HERKESİN BARIŞA İHTİYACI VAR”

Güvenlik görevlilerinin sert tutumuna tepki gösteren HDP Milletvekili Saadet Becerikli, “Önümüzü kesip ilaçlı su ve biber gazıyla müdahale etmeye çalıştılar. Oysa biz çoğu kez HDP binasından  Atatürk parkına kadar yürümüştük. Hiç bir şey de olmamıştı. Bütün ülkede olan hukuksuzluk, ne yazık ki Batman’da da en katı şekilde uygulanıyor. Sözde hukuku koruduklarını söyleyenler neden Ankara’da patlama olduğunda  ortalıkta yoktular?  100’e yakın insan yaşamını yitirdi ve onlarca yaralı var. Ağır yaralı olanlar da yaşamını yitirebilir. Devlet neredeydi ? Biz direneceğiz. Kararlılığımızı sürdüreceğiz. KKCK tek taraflı bir ‘ateşkes’ anlaşması yapacağını duyurmuştu. Ankara’daki patlama ateşkesi engellemeye yöneliktir. Kışkırtmak ve bu savaşı sürdürmek için yapılan bir patlamadır. Ve yine Yalçın Akdoğan’ın yaptığı açıklamada, ‘kış hazırlığı yapıyorlar, zayıfladılar, korktular, bitiyorlar’ gibi söylemlerle kışkırtma yapmaktadır ama biz yine de  ‘barışta’ direteceğiz. Çünkü Türkiye’de ki bütün insanların huzura, barışa ve eşit bir hakka ihtiyacı var” dedi.



ASLAN, “KİTLEYE BASKI YAPILIYOR”

HDP Mardin Milletvekili ve Batman Milletvekili adayı Mehmet Ali Aslan, silahsız bir kitleye, gaz bombası, silah ve panzerlerle saldırıldığını belirtti. Milletvekili Aslan, şöyle konuştu : “Halkın yanında olması gereken Emniyet amiri çıkıp ‘Cumhurbaşkanına laf söyletmem’ diyor. Demek ki, sen halkın koruması değil, Cumhurbaşkanının korumasısın. ‘Bize susun, görünmeyin’ diyorlar. Milletvekilleri kendi şehirlerinde yürüyemiyorlar. ‘Esad’a, Saddam’a diktatör’ diyen Cumhurbaşkanı kendi Milletvekilinin yürümesini engelliyor. Diktatör kim, belli. Barışın gelmemesi ve silahların susmaması için bu bombalar patlatılıyor. Cumhurbaşkanı, siz Emniyet görevlilerini de ölüme gönderiyor. Bizler sizler içinde buradayız. Azıcık aklınız olsa sizler içinde burada olduğumuzu anlarsınız. Bu halk sizin planınızı ortaya çıkaracaktır. Şunu unutmayın, burada Selahattin Eyyübi’nin torunları var. Cengiz Hülagün’ün planlarını ortaya çıkaranlar sizin de planlarınızı ortaya çıkaracak kabiliyet, irade ve şerefindedir. Bu da sizlere kapak olsun.”



BAŞARAN, “POLİS ZIRHLI ARAÇLARLA KARŞIMIZDA”

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Ankara’nın göbeğinde yapılan alçak saldırıyı görmeyen güvenlik güçlerinin Batman’da yüzlerce polis ve zırhlı araçlarla karşılarında olduğunu söyledi. Milletvekili Başaran, şöyle konuştu : “Günler öncesinde planlanan Ankara mitinginde de polis yoktu. Ama 1 saat öncesinden duyurduğumuz etkinliğimizde yüzlerce polis vardı. Görevi bizlere korumak olan güvenlik görevlileri, tarihi ve yeri belli olan bir miting hakkında nasıl istihbaratları olmaz? Suruç ve Amed patlamalarının üstünü örtenler, bu olayında üstünü örtmeye çalışacaklar. Nefesimize kadar bizleri izleyenler, bu olayın istihbaratını almadık demesinler. Bu söylemlerle sakın karşımıza çıkmasınlar. Bu olayda parmağı olanlar tarih karşısında hesap verecektir. KCK’nin tam da ateşkes yapma hazırlığında olduğu dönemde bu şekil kanlı bir olayın ortaya konması, bizlere nasıl kanlı bir ortamın hazırlandığının göstergesidir.”

Editör: TE Bilişim