** Batman’ın büyük ilçesi Kozluk’un ortasındaki 800 yıllık Hazzo Kalesi’nin turizme açılmasının ardından hafta sonları yerli ve yabancı turistlerinin akınına uğruyor. Belediye Başkanı Veysi Işık, özellikle hafta sonları 5 bini aşkın turistin kalede bahar keyfini yaşadığını söyledi.

1 MİLYON 80 BİN TL’YE MAL OLDU
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde yer verdiği ve rivayetlere göre 365 odanın bulunduğu tarihi Hazzo kalesi, bahar aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destek verdiği projeyle tarihi kalenin gündüz ve akşam ziyaretçi akınına uğradığını belirten Kozluk Belediye Başkanı Veysi Işık: “Tarihsever Valimizin desteğiyle Hazzo kalesi turizme kazandırıldı. Çevresindeki kaçak yapılar yıkıldı. Yıkılması planlanan bazı kaçak evler de var” dedi. Restorasyonu 1 Milyon 80 Bin TL’ye mal olan kalenin elektriği de iki güneş enerjisi panelinden karşılanıyor.

HAZZO’DAN BAKIŞ
Tarihi kaleden 25 Bin nüfuslu ilçeye bakışta ilk etapta tarihi camilerin yerli ve yabancı konukların dikkatini çektiğini ifade eden Başkan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “İbrahim Bey camisinin 550 yıllık tarihi var. Hıdır Bey camisinin de 450 yıllık geçmişi var. İslam Bey’in de camisi vardı ama korunamadığı için büyük bölümü tahribata uğradı. Hafta sonları 5 binin üzerinde turist kaleye çıkıyor. Hasankeyf’ten sonra Batman’ın tarihi dokusunun olduğu ilçelerden biriyiz. Konuklarımızı baharın şu günlerinde Hazzo kalesine bekliyoruz. Ayrıca kalenin zirvesinde eğitim kurumlarının da etkinlikleri yapılıyor. Geceleri led ışıklarla kalenin görünüşü bir başka oluyor” (Reşat Yiğiz-Abdullah Türeli)

Editör: TE Bilişim