**Sığınmacı çocuklar, hayallerini anlattı. Kimisi kahraman olup özgür bir dünyayı kurmayı, kimisi ise yüksek katlı bir evde oturmayı hayal ediyor.
SIĞINMACI ÇOCUKLARIN DRAMI
Suriye’de süren iç savaş nedeniyle 2011 yılından beri evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacılardan 20 bini aşkın kişi, Batman’da yaşam mücadelesi veriyor. Sığınmacılar içinde 0-17 yaş grubundaki çocukların hayalleri ise büyük. Suriyeli çocuğun ülkesi dışında sağlık, eğitim, barınma ve gelişme hakkına kısıtlı erişim ya da hiç erişemediği koşullarda yaşaması anlamına geliyor. Sosyal ve Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği, Türkiye’ye sığınmak durumunda kalmış çocukları kapsayan saha araştırmasında dikkat çeken sorunlar ortaya çıktı. Sığınmacı çocuklar, yaşadıkları evlerine ilişkin düşüncelerini de gelecek hayallerini de yakalamaya çalıştıklarını belirttiler.



“ÖZGÜR BİR DÜNYA DÜŞÜ”
Batman’ın kenar semtlerinde oturan sığınmacı ailenin 9 yaşındaki bir çocuk, hayalini şöyle açıklıyor; “Barış, mutluluk ve özgür bir dünya kurmak istiyorum.” Suriyeli küçük çocukların çoğu, gelmeden önce Türkiye hakkında hiç bir bilgiye sahip olmadıklarına, bir bölümü savaş olmazsa buraya gelmek istemediğini de belirtmiş. Suriyeli bazı çocuklar, Suriye’nin normalleşmesiyle evlerine dönmek istediklerine de işaret ediyor. Ailelerine katkı da bulunmak için Suriyeli bazı gençler; “Suriye’deyken okula gidiyordum ama şimdi tekstilde çalışıyorum. Okula gitmek için ne destek gerekiyor” dediler.
ÇOCUKLARIN HAYALLERİ
İşte Suriyeli sığınmacı çocukların hayalleri;
“-Durumum çok kötü, çalışmak zorundayım. Bütün gün işe gidince hayal kuramıyorum.” “-Çok güzel bir evimiz vardı. Savaşta evimizi kaybettik.”
“-En çok eğlenmek ve yüksek katlı bir evde oturmak ve dünyaya bakmak istiyorum.” “-Mutlu bir gelecek arzuluyorum” “-Okulumu ve evimi çok özlüyorum.”

Editör: TE Bilişim