** Uzun bir süredir kent merkezi genelinde ‘gaz kokusu’ tartışmalarının yaşandığı Batman’ın havası bu kez Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine yansıdı. Verilere göre Avrupa’nın 2. en kirli havası Batman’da...

** Daha önce de kentin hava kirliliğine dikkat çeken Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık: “Maalesef kentimizin havası sürekli tartışılıyor. Uzun süredir kent genelinde gaz kokusu şikayetleri var. DSÖ’nün verileri kaygımızı artırıyor” dedi.

DSÖ’NÜN VERİLERİ KAYGI VERİCİ
İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün şehirlerdeki hava kalitesini ile ilgili verilerin analizi Türkiye’deki kentlerin havasının kirlilik boyutunu gözler önüne serdi. Analize göre Avrupa'da havası en kirli 10 şehrin 8’inin Türkiye’de olması dikkat çekti. Verilere göre Avrupa’daki en kirli 2. şehir Batman, 3 şehir ise Hakkari.  Bu şehirleri, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta izliyor. Daha önce kentte yaptığı bilimsel çalışmalarla tanınan Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık: “Her ne kadar bazı parametrelere göre Batman havasının temiz olduğu söylense de bu Batman’ın havasının temiz olduğunun kesin kanıtı değildir. Bir havanın temiz olabilmesi için birçok parametre değerinin bilinmesi gerekiyor” dedi.  


“ÖLÇÜM PARAMETRELERİ GENİŞLETİLMELİ”
Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, şunları söyledi: “Özellikle Şirinevler, Cumhuriyet, Yavuz Selim, Şafak mahalleleri olmak üzere birçok semtte hissedilen koku ne yazık ki çok da ciddiye alınmıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün son araştırmalarını incelediğimizde kaygı yaşıyoruz. Hava kalite indeksi belirlenirken yaygın olarak Batman’da PM10 ve SO2 değerleri kullanılmakta. Oysa bu değerler bizce çok yeterli değil, bunun yanı sıra bazı ağır metaller ve hidrokarbon kökenli olan ‘Benzen, Benzo(a)piren’ gibi uçucu bileşiklerin havadaki değerlerinin de incelenmeye dahil edilmesi gerekmektedir. Ölçüm parametrelerinin genişletilmesiyle daha sağlıklı veriler elde edilebilir.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim