** Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, Dicle nehri kenarındaki kazıların devam ettiği höyükte Göbeklitepe’den daha eski ibadet yerinin tespit edildiğini söyledi.

EN ESKİ İBADET YERİ
Bir bölümü Ilısu barajı altında kalacak olan Dicle nehri kenarındaki Hasankeyf höyüğünde en eski ibadet alanı ortaya çıktı. 5 Yıldır 14 kişilik Japon arkeologlarla birlikte sürdürdükleri çalışmalarda en eski ibadet alanının tespit edildiğini belirten Hasankeyf kazılarından sorumlu Prof. Dr. Abdusselam Uluçam: “Hasankeyf höyüğünde üç önemli tespit yapıldı. İlki Hasankeyf’in tarihini 3500 yıldan 12 bin yıl öncesine getiren tarihi bulguları elde ettik. İkinci önemli buluş da dünyanın en eski yerleşim birimlerinden Göbeklitepe’den daha eski tarihi mabetin ortaya çıkarılması. Bulduğumuz dikilitaşla ilk ibadet yerinin Hasankeyf olduğu belgelendi. Üçüncü tespitimiz de yörenin iklim coğrafyasının meşe ormanlarıyla kapalı olduğudur” diye konuştu.

KAZILAR 3 AĞUSTOS’TA
14 Kişiden oluşan Japon arkeologlarla 3 Ağustos’ta toplam 12 kişilik bir ekibin daha eşlik edeceğini ifade eden Prof. Dr. Uluçam, şöyle devam etti: “3 Ağustos ile 2 Ekim 2015 tarihleri arasında Dicle nehri kenarındaki höyükte çalışmalarımız devam edecek. Hasankeyf höyüğünün üzerinde titizlikle duruyoruz. Çünkü bizi yeni buluşlarla yüzleştiriyor. Dünyanın en eski yerleşim birimi olan Göbeklitepe’den de daha eski olan ilk ibadet alanıyla buluştuk. Höyükte yeni eserlerin çıkmasını bekliyoruz. Dikilitaş üzerinde araştırmalar sürüyor. Hasankeyf höyüğü, Göbeklitepe’ye rakip değil ama ilk mabedin ortaya çıktığı tek yer de Dicle nehri kenarındaki höyüktür.”

Editör: TE Bilişim