** Halepçe katliamın 26. Yıldönümünde Batman  Ehmeda Xani İnanç Kültür Derneği Kültür merkezindeki panele kalıtan Kürdistan Milletvekili Eli Eli Halo ve İlahiyat Bilimcisi Prof. Dr. Nurettin Turgay, kültür ve dile sahip çıkılmasının gerektiğine dikkat çekti.

“KÜRTLER TARİH BOYUNCA BEDEL ÖDEDİ”

Batman  Ehmeda Xani İnanç Kültür Derneği’nin Kültür Merkezinde düzenlediği panele Batman Belediye Başkan Vekili Hürriyet Kaytar ve çok sayıda dinleyici katıldı. Moderatörlüğünü Av. Nuri Mehmetoğlu'nun yaptığı panelde, konuşmacı olarak Kürdistan Milletvekili Eli Eli Halo ve İlahiyat Bilimcisi Prof. Dr. Nurettin Turgay konuktu. Kuranı Kerim okunuşu ile başlandığı programda, katliamın görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterimi de yapıldı. Kürdistan Milletvekili Eli Eli Halo, Kürtlerin tarih boyunca bedel ödediğini belirterek; “ Halepçe katliamında 6 bin 357 kişi zehirlenerek ya da yanarak ölmesine,  14 bin 765 kişi ise ağır derecede yaralanmasına sebep olmuştur. 1988 yılında yapılan bu katliam şekil değiştirerek hala Kürtlere uygulanmaktadır. Bugün Cizre, Silopi ve Sur’da yaşanan olaylar bunu gösteriyor. Tarih boyunca Kürtler ağır bedeller ödedi. Halepçe hem siyasal yönden hem de konum bakımdan Kürtler için önemliydi. Irak, İran ve gizli devletler bu bölge üzerine oyun oynadılar ve kimyasal silahlarla büyük bir katliama sebep oldular. Bugün aynı zihniyetle Cizre, Silopi, Sur ve diğer bölgelerde Kürtlere haksızlık yapılıyor. Kürtleri susturmak istiyorlar. Umarım, Nevroz olaysız geçer” diye konuştu.



“KÜRTLER ÖLÜRKEN BİZ FİLİSTİN’E AĞLIYORDUK”

İlahiyat Bilimcisi Prof. Dr. Nurettin Turgay ise Kürtlerin önce kendi aralarında birlik olmasının gerektiğini belirtti. Turgay şöyle konuştu; “İslam, Kuran ve Sünnet üzerinedir. Arkadaşlık, kardeşlik, hak, adalet, barıştır İslam. Bugün ‘Ben Müslümanım’ diyen kimin üzerinde var bu saydıklarım. Bütün devletler Kuran-ı işlerine geldiği gibi anlıyor. Her sene hacca gitsen de hırsızsan hırsızsın. Allah zulmü sevmez, kabul etmez. Fakat biz zulmü kabul edersek Allah’ta üzerimizden zulmü kaldırmaz. Halepçe katliamında Kürtler ölürken hepimiz Filistin’e ağlayıp Saddam’ı övüyorduk. Türkiye; Alevileri, Ezidileri ve Arapları kabul ediyor. Kürtleri kabul etmiyor. Bizler birlik olmalıyız. Siz adaletli olun ki, size de adaletli olunsun. Birbirinize tahammül edin, eşlerinize ve çocuklarınıza iyi davranın. Dilimize ve kültürümüze sahip çıkalım.” Panel soru- cevaplarla son buldu. 

Editör: TE Bilişim