*Batman Koçerler Derneği Başkanı Emin Çelik, Sırbistan’dan gelecek etin hangi koşulda olduğunu merak ettiklerini söyledi ve ekledi: “Besiciler ve kasaplar ne yapacak?”

“GELECEK ET HANGİ KOŞULDA OLACAK”

Sırbistan’dan getirilmesi kararlaştırılan et için şimdiden besiciler ile kasaplar arasında tartışma yarattı. Batman Koçerler Derneği Başkanı Emin Çelik, ithal etin, yerli etin yerini tutmayacağını söyledi. Haksız rekabetin önüne geçilmesinin gerektiğini ifade eden Başkan Çelik, “Etin ucuzlaması için şartların değişmesi lazım. Haksız rekabetin önüne geçilmesi gerek. Bundan böyle kasaplar ne yapacak? Sırbistan’dan gelecek et hangi koşulda olacak? İnsanların sağlıkları ucuz olmamalı. Geçmişte de benzeri bir uygulama olmuştu. Deli dana  hastalığı bir çok kişiyi tedirgin etmişti. Gelen etin ne olduğu nasıl anlaşılacak?” dedi.

“BESİCİ ZARAR EDER”

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki bu iyi niyettir ama çözüm değil. Bu uygulamanın iki marketle sınırlandırılması diğer esnafa da haksızlık olacak. Fiyat sabit tutulursa ayrı bir şey. Yörede 100 bin insanın geçim kaynağına sebep olacak bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Şehir merkezinde yüzde 30, kırsalda ise yüzde 70’i hayvancılıkla geçiniyor. En büyük zararı hayvancılıkla uğraşanlar görecek. Şimdiden samanın tonu bin TL’yi geçti. Yem ve arpayı da hesaba katarsanız, şimdi ki fiyatla etin satılması normaldir. Zarar edecek tek kesim besici olur.”

PADİR: “BU PROJE GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Batman Esnaf Sanatkarlar Odası Başkan Vekili Abdullah Padir, Sırbistan’dan getirilecek hayvan projesinde esnafın mağdur olmamasının gerektiğini ifade etti. Her zaman et artışına karşı olduklarını belirten Padir, şöyle konuştu: “Et’in ucuzlamasının gerektiğini her zaman dillendirdik ve ett artışına karşı olduk. Sırbistan’dan getirilecek et projesi satışının iki marketle sınırlandırılması doğru bir uygulama değil. Ucuz et’in her yerde satılması lazım. Bu uygulamadan daha çok küçük esnaf zarar görecek. Bakkal, Market ve fırıncı esnafı, bu uygulamadan etkilenecek. Hatta iflasın eşiğine gelecek. Bu projenin tekrar gözden geçilmesini istiyoruz. Kasap esnafı yine ayakta kalacak ama küçük esnaf zarar görecek.”

KASAPLAR DA KAYGILI

Batman’daki bazı kasaplar, Sırbistan’dan gelecek etin satışlarını ciddi şekilde etkilemeyeceğini belirtti. Alo Tevşo pazarında yıllardır kasaplık yapan Zeki Solak, etin 28 ila 30 TL arasında sattığını söyledi. Yöredeki et fiyatının Sırbistan’dan gelecek et fiyatıyla hemen hemen aynı olduğuna işaret eden Solak, ithal etin satışlarını pek etkilemeyeceğini anımsattı.  Solak, şöyle devam etti; “Yıllardır bu işi yapıyoruz. Ancak etin de ucuzlamasına karşı değiliz. Fakat dışarıdan gelecek et hiç bir zaman yöremizdeki etin yerini tutmayacağını bildiğimiz için pek de işlerimizin olumsuz gideceğine inanmıyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilişim