**Batman Üniversitesi’nin düzenlediği ‘Adalet, Ombudsman ve Üniversiteler’ konulu konferansta çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Başdenetçi Malkoç: “Kurumumuzun hedefi; devletle, idareyle, insanlar arasındaki ilişkide sorun çıktığında, insanımız, mahkemeye gitmesin bu kuruma başvursun bu kurum da sorunu çözsün diye var” dedi.

**Türkiye’deki hak ve özgürlüklere de dikkat çeken Malkoç, şöyle devam etti: “Türkiye’de güzel bir süreç vardı. Bu süreçte Türkiye’de inanılmaz derecede terör olayları arttı. Yani bu hak ve hürriyetler ortamını terör zehirledi. Türkiye, çok şükür bunları geride bıraktı.”

VALİ: “DEVLET GELENEK VE
KÜLTÜRDEN İBARETTİR”
Batman Üniversitesi’nin merkez kampüste düzenlediği ‘Adalet, Ombudsman ve Üniversiteler’ konulu konferans ilgi gördü. Vali Hulusi Şahin, mahkeme başkanları, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M.Emin Erkan, protokol üyeleri, üniversite akademik kadro ve öğrencilerin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, üniversitenin durumu hakkında bilgi verdi ve hedeflerine dikkat çekti. Daha sonra söz alan Vali Hulusi Şahin: “Malum devletlerin temel ilkeleri var. En temeli tabiî ki adalet. Adalet üzerine bir devleti bina edebilirsiniz ki payidar olsun. Yoksa zulüm üzerine kurulmuş hiçbir devletin geleceği yoktur. Tarihte de bunun örneği yok. Biz devletimizin istikbalini düşünüyorsak en oturması gereken ana kaidelerin başında adalet geliyor. Bunun dışında idarenin ölçütleri var. Bunları da unutmamak gerek. Örneğin liyakat gibi, ehliyet gibi, sadakat gibi. Hele 15 Temmuz’dan sonra bu sadakat ilkesinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Devlet aslında bir gelenek ve kültürden ibarettir. Sizde bunlar varsa devletinizin başına bir şey gelse dahi yeniden tekrar kurabilirsiniz ama kültürü kaybederseniz artık yeniden devlet kuramazsınız. Dünya tabela devletleriyle dolu” dedi.

“ADALET; HAVA GİBİ, SU GİBİ BİR İHTİYAÇ”
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Malkoç, şöyle devam etti: “Kamu Denetçiliği Kurumunun kurulmasındaki hedef, devletle, idareyle, insanlar arasındaki ilişkide sorun çıktığında, problem olduğunda insanımız, mahkemeye gitmesin bu kuruma başvursun, bu kurum da sorunu çözsün. İyi ki kurulmuş. Hakkaniyeti, adaleti tesis etmek için kurulmuş olan bir kurum. İnsanlık tarihine baktığımızda insanın var olduğu günden beri en çok ihtiyaç duyduğu şey adalet. Hava gibi, su gibi, ekmek gibi. Adalet, devletin var olmasının sebebidir. Adaleti temin etmenin yolu insanın iyi yetişmesi ve eğitilmesi. 2010 Yılındaki Anayasa değişikliğiyle iki temel müessese geldi. Biri Anayasa mahkemesine bireysel başvuru hakkı. Diğeri kamu denetçiliği kurumu. Bunlar hak arama kültürünü yaygınlaştırmış olan müessesler. Hak ve özgürlüklerin kullanılması ayrı bir şeydir, ifade hürriyeti ayrı bir şeydir, terör ayrı bir şeydir. Sonuna kadar biz kurum olarak hak ve özgürlüklerin yanındayız. Elbette devlet kendi vatandaşını korumak için tedbirler alacak. Yani bu hak ve hürriyetler ortamını terör zehirledi. Türkiye çok şükür bunları geride bıraktı.” Malkoç, soru-cevap bölümünde konukların sorularını yanıtladı. Bingöl eski Milletvekili Hüsamettin Korkutata ve Fernas Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Nasıroğlu da programda söz aldı.

Editör: TE Bilişim