** Batman’ın Güneykent mahallesinde kurduğu ve 100 kişinin çalıştığı geri dönüşüm tesisinde plastik atıklarını sulu tarım ve içme suyu şebekesindeki su borusuna dönüştüren Kerem Demir: “Yaşanabilir bir çevre için kurduğumuz geri dönüşüm tesisine bir de su boru imalat ünitesini ekledik. Çiftçi piyasada metresini 10 liradan aldığı plastiği biz de 5 liradan alabiliyor” dedi.

ATIK PLASTİKTEN SU BORUSU
Plastik, kağıt-karton ve metal gibi atıkları değerlendiren geri kazanım tesisini Batman'ın Güneykent mahallesinde kuran Kerem Demir, bir de plastik atıklardan imal ettiği arazi su borularını ucuz fiyatla çiftçiye satıyor. Piyasaya göre arazi su borusunu yarı yarıya sattıklarını belirten geri dönüşüm tesis sahibi Kerem Demir: “Geri dönüşülebilir atıklardan yeni ürün ve malzemeler üretmek için kurduğumuz plastik boru imalat fabrikasında üç yıldır bölgemizdeki çiftçilere ucuz su borusu sunuyoruz. Piyasada plastik su borusunun metresi 10 lira, biz de ise 5 TL. Değerlendirilebilir atıklar diğer atıklarla karşılaştırılırsa kirlenebileceği için elde edilebilecek ürünün kalitesi de düşük olur. Bu nedenle özellikle plastik işinde çalışan 100'e yakın elemanımız renk ayrımına göre diğer atıklardan ayrı ve temiz olarak plastikleri ayrıştırıyor” diye konuştu.

EKONOMİYE KATKI
İş-Kur İl Müdürlüğü'nün desteğiyle 100'e yakın elemanın çalıştığı geri dönüşüm tesisinde bu yıl ürettiği 600 Bin TL'ye yakın su arazi borularını hasat mevsimi öncesinde görücüye çıkaran Kerem Demir, şunları söyledi: “Boru imalat stoklarımızda su borularını piyasaya göre ucuz fiyata satıyoruz. Pet şişeler ile naylonun doğada yok olması bin yıl sürüyor. Plastikler çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözülmez. Doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Geri dönüşüm sayesinde çöplüklere daha az atık gidiyor. Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlıyor. Geri dönüşüm sayesinde ham maddelerin azalması ve doğal kaynakların tükenmesi önleniyor. Böylelikle herkes kazanmış oluyor. Yöre çiftçisi, bizden ucuz su borusu alma imkanı buluyor. Yaşanabilir bir çevre için geri dönüşüm tesisleri desteklenmeli.” (Barış Arslan)

Editör: TE Bilişim