*Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin SODES kapsamındaki “Gazeteciler yetişiyor, Batman gelişiyor” projesinin konuğu bu kez ödüllü fotoğraf sanatçısı Veysi Boran’dı. Genç gazeteci adaylarına fotoğrafçılığı anlatan Boran, “Fotoğrafının gücünü bilmeliyiz. Bazen denklanşör kurşun gibidir” dedi.

FOTOĞRAF MERAKI!

Son 7 yıldır fotoğrafa merakıyla Türkiye’deki prestijli fotoğraf yarışmalarında Batman’a büyük ödül getiren Veysi Boran, genç gazetecilere fotoğraf sanatını anlattı. BGYC lokalindeki fotoğraf eğitimi kursuna Vali Yardımcısı Şevket Ertuğ Aksoy da konuk oldu. BGYC Arif Arslan ve Yönetim Kurulunun da bulunduğu fotoğraf eğitimi kursunda İrfan Tapan ve Veysi Boran, genç gazeteci adaylarına eğitim verdi. Yaklaşık 20 gün önce merkezi İstanbul’daki Fotoğraf Sanatı Derneği’nin ‘25. Şinasi Barutçu fotoğraf ödülü’nü kazanan Veysi Boran, 100 yıllık aile arşivi ile güncel fotoğraflar üzerinde durdu. Çocukluğundan beri fotoğrafa ilgisinin olduğunu ifade eden Boran, “Fotoğraf makinesini elime aldığımda çiçek, böcek, doğa manzarası dahil olmak üzere kenar semtleri çektim. Batman, Şanlıurfa, Doğubayazıt, Tunceli ve bölgemin bir çok karesini mümkün olabildiğince arşivledim” diye konuştu.


FOTOĞRAFIN GÜCÜNÜ BİLMELİYİZ”

Daha çok insan ve doğa manzaralarını çekmekle mutlu olduğunu ifade eden Boran, şöyle devam etti; “Fotoğrafın gücünü bilmeliyiz. Denklanşör bazen kurşun gibidir. Gazetecilik fotoğrafçılığından çok sanatsal fotoğraflara yöneldim. Bölgemiz özellikle fotoğraf alanı için ideal bir yerdir. Bu coğrafyadaki zenginlik hiçbir yerde yoktur.” Fotoğrafa merakıyla bilinen Batman Vali Yardımcısı Şevket Ertuğ Aksoy ise, fotoğrafın insanın kendisini en iyi ifade eden bir yöntem olduğunu belirterek, şöyle konuştu; “Fotoğraf, insanı insana daha da yaklaştırıyor. Her şeyden önce insan kılıyor, naifleştiriyor. Kısacası fotoğraf insanları anlama sanatıdır. Bir yerde fotoğraf gelenek ve geleneklerimizi de görme imkanıdır. Fotoğraf tekniğini bilmek lazım. Tüm sanatlar önemli. Fotoğraf da pratik bir sanattır. Kolay kolay fotoğraf sanatçısı olunmuyor.” Eğitim kursu sonrasında BGYC Başkanı Arif Arslan, Vali Yardımcısı Aksoy ile fotoğraf sanatçısı Veysi Boran’a teşekkür etti.

Editör: TE Bilişim